LIBERALNO KRILO O PRIDEU

'I Crkva mnoge iritira, pa nitko nije kamenovao procesiju'

08.05.2012 u 16:15

Bionic
Reading

'Pravimo probleme tamo gdje ih ne treba biti', stav je umirovljenog svećenika i saborskog zastupnika Ivana Grubišića povodom ovogodišnje gay parade u Splitu te kontroverzne propovijedi povodom blagdana Svetog Dujma, na kojoj je svećenik don Ante Matulić lipanjsko okupljanje nazvao 'antiprocesijom koja vrijeđa kršćanske vrednote i izrugivanjem koje nijedan vjernik ne mora podnositi'

Grubišić se nije želio izričito izjasniti smatra li propovijed pozivom na prosvjed ili čak nasilje, no crkvenim strukturama ponovno je uputio ironičan savjet: 'Ako im gay parada smeta, neka se bune! Neka izađu na ulicu i prosvjeduju, umjesto da spavaju i uživaju u povlasticama', kazao je za tportal. On, kaže, razumije potrebu osoba istospolne orijentacije na rješavanje problema koje imaju, no ne smatra da se radi o 'općedruštvenim problemima'.

'Dakle, gluposti su tvrdnje da se oni rugaju vjernicima. Imaju pravo raditi na svojim problemima, no to ne mora biti 'na sva zvona'. Podupirem njihovo okupljanje, no ne slažem se da mogu paradirati kuda god hoće i da zbog toga cijeli grad mora biti opkoljen. Postoje i druge rute osim one od Đardina preko Marmontove do Rive, postoje i druga mjesta za okupljanje poput Bačvica ili Bena', kazao nam je Grubišić.

Mladi teolog i urednik neovisnog vjerskog portala Križ života Hrvoje Cirkvenec znatno je oštriji: istup don Mateljana i propovijed s oltara povodom svetog Dujma po njemu je, kaže, ne samo poziv na prosvjed protiv gay parade, nego i podržavanje vandalskog, huliganskog i nasilničkog ponašanja kakvo je viđeno u Splitu prošle godine.

'To je potpuno antihumano ponašanje. U Splitu i u ostalim gradovima koji su sekularni, te imaju i ateiste i agnostike, Crkva traži da njezina katolička procesija bude prihvaćena, dok drugim procesijama poput gay parade ne daje jednako pravo. Crkva mora biti svjesna da je mnogima u Hrvatskoj njeno ponašanje u zadnjih dvadesetak godina potpuno neprihvatljivo, pa nitko nije došao na Rivu i kamenovao ih. Za razliku od katolika, koji su kamenovali gay paradu prošle godine', kaže Cirkvenec.