DRUGI KONČAROV ŠKVER

Radnicima Brodotrogira obećane plaće do kraja tjedna

21.08.2018 u 12:38

Bionic
Reading

Unatoč obećanjima, ni osamstotinjak radnika Brodotrogira, pored pulskog Uljanika drugog brodogradilišta u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, još nije dobilo plaće za mjesec srpanj. Na današnjem sastanku s Upravom plaće su obećane do kraja tjedna

'Iz uprave su nas zvali na sastanak i upravo ga očekujemo, na nama je da pokrenemo procese prema štrajku bez obzira na razloge koje će nam predstaviti. Plaća kasni već šest dana, a nije poštovano neslužbeno obećanje da će biti isplaćena do 20. kolovoza', kazao je za tportal glavni sindikalni povjerenik u ovom brodogradilištu Andro Belas.

'Nismo zadovoljni situacijom jer od početka godine postoji problem nelikvidnosti, varijabilni dio plaća je umanjen, a ne znamo što je s ugovaranjem novih poslova koji bi zaposlili kapacitete. Jedna novogradnja na kojoj će u listopadu početi intenzivniji radovi sasvim sigurno nije dovoljna', dodaje Belas.

'Po definiciji moram biti optimist, ali situacija nije dobra i radnici nisu krivi za to', zaključuje sindikalist.

Brodotrogir je prije pet godina prodan Danku Končaru i u procesu restrukturiranja isplaćeno mu je 380 milijuna kuna potpore, pa po europskim pravilima nema pravo na izravnu državnu pomoć u idućih deset godina. Osim nedostatka poslova, problem je činjenica da mu malo tko želi dati kredit za gradnju broda, čak i usprkos državnom jamstvu od 32 milijuna eura. Uprava tvrdi da postoji višak radnika, što je logično uz mršavu knjigu narudžbi, a od ove godine bilježe se kašnjenja u plaćanju obveza i nova rezanja radničkih prava.

>> Dok radnici brodogradilišta grozničavo iščekuju srijedu, analitičari se slažu: 'Ovo nema smisla'

Štrajk u ovom brodogradilištu bio je najavljen i u ožujku ove godine, kada su plaće kasnile šest dana, no odustalo se kada su one isplaćene.

Brodotrogir je prije mjesec dana porinuo 167 metara dugačkog ledolomca za grčkog naručitelja i neslužbeno se spominje da je razlog nelikvidnosti kašnjenje naručitelja u plaćanju obveza. Iz uprave škvera tportal je dobio odgovor da je doista glavni problem u naplati.

'Intenzivno tražimo rješenja i u odnosu na jučer stanje je nepromijenjeno', kazala nam je glasnogovornica Ivana Mitar. Nakon sastanka s Upravom potvrdila nam je da su plaće radnicima obećane do kraja tjedna.

  • +9
S nedavnoga prosvjeda Uljanikovih radnika Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL