SPREČAVANJE SUKOBA INTERESA

I Bandićevi pročelnici morat će dostaviti imovinske kartice

06.06.2013 u 18:15

Bionic
Reading

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, u ponedjeljak će, kako je danas ustvrdio, ponovno preuzeti dužnost gradonačelnika. Mjesec dana nakon toga, dakle do 10. srpnja, on i njegove dvije zamjenice Sandra Švaljek i Vesna Kusin trebale bi, prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, dostaviti na uvid imovinske kartice

Imam jer sam neskroman

U jeku izborne kampanje Rajko Ostojić, SDP-ov kandidat za zagrebačkoggradonačelnika, pozvao je ostale kandidate da pokažu svoje imovinskostanje. Na to je Bandić samo odmahnuo rukom i kazao da on ništa nekrije. 'Bio sam i ostao skroman čovjek s najtransparentnijom imovinom uzemlji. To što imam, a imam dosta, stekao sam u 30 godina rada', kazao jeBandić, a potom demantirao samog sebe kazavši kako ima jer 'nijeneskroman'. Uz dva stana gradonačelnik ima i vikendicu od 70 m2, garažuod 16 m2, Mercedes iz 1955. godine koji je dobio na dar i čija vrijednostnije poznata i plaću od skoro 20 tisuća kuna neto, ali i mjesečnu ratu kreditaod sedam tisuća.

Doduše, Bandićeva je dostupna, ali posljednje pofriškavanje u njojdatiraje od prije više od dvije godine. S novcima kojima će se vrtjeti kroz gradsku blagajnu i onu u Holdingu, a riječ je oko 11 milijardi kuna, Bandić, koji će imati apsolutnu vlast u gradu, upravljat će s više nego što upravljaju SDP-ovi i HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici u ostatku države zajedno.

Premda to sada ne moraju, u bliskoj budućnosti bi se moglo dogoditi da obveza podnošenja imovinske kartice bude uvedena i za sve one koji na lokalnoj razni na neki način participiraju u izvršnoj vlasti, ali i sve one koji sada na višim razinama nisu obuhvaćeni zakonom, od pročelnika raznih gradskih ureda pa do voditelja pojedinih državnih agencija.

Tada bi, primjerice, i Davor Jelavić, aktualni pročelnik za komunalne poslove i izgradnju Zagreba, koji godišnje raspolaže s oko 500 milijuna kuna, bio obvezan dati imovinsku karticu na uvid, baš kao i Damir Novinić, šef Agencije za investicije i konkurentnost.

Naime, radna skupina oformljena od članova sektora za suzbijanja korupcije Ministarstva pravosuđa, GONG-a i Transparency Internationala Hrvatska radi na prijedlogu izmjena Zakona koje bi koji bi kroz dvije faze trebao donijeti određene promjene, a jedna od njih je gore navedena.

Razlog za izmjene vrlo je jednostavan – uočeni su nedostaci, a pojedini operativci raspolažu s ogromnim sredstvima i mogućnošću da istima manipuliraju na različite načine.

'Razmišlja se kako sistem učiniti efikasnijim i operativnijim. Samo valja pronaći način kako to napraviti jer, da se to prebaci na Povjerenstvo za sukob interesa, onda bi oni morali voditi brigu od desetak tisuća ljudi', smatra Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu i član radne skupine.

Dok se izmjene Zakona ne dogode, javnost će se i dalje baviti proučavanjem kartica dužnosnika kojima zakon nalaže da ih moraju objaviti.