STRUČNI, A NE PODOBNI

HZZO odbacuje HDZ-ove prozivke za nepotizam

03.12.2014 u 18:06

Bionic
Reading

V.d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Tatjana Prenđa Trupec nikada nije bila članicom nijedne stranke i ispunjava sve uvjete za ravnateljicu HZZO-a, odgovorili su u srijedu iz HZZO-a na HDZ-ove prozivke za postavljanje nestručnih, stranački podobnih kadrova na čelo ove institucije

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić na konferenciji za novinare kritizirao je sistematizaciju radnih mjesta u HZZO-u, tvrdeći da se time omogućava Prenđi Trupec ostanak na čelu Zavoda iako ne zadovoljava statutarne uvjete za tu dužnost.

Iz HZZO-a su na to odgovorili da Prenđa Trupec ima završeni diplomski sveučilišni studij i najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja te time ispunjava statutarne uvjete za dužnost ravnateljice.

Situaciju u HZZO-u Ćorušić je nazvao krajnje apsurdnom stoga što su uz Prenđu Trupec, koja je vršiteljica dužnosti ravnatelja već gotovo šest mjeseci, imenovani njezini v.d. savjetnici te je ustvrdio da su u HZZO-u na djelu 'nepotizam i zapošljavanje partijskih podobnika'.

HZZO ističe da Prenđa Trupec nikada nije bila članicom nijedne stranke. Što se tiče radnog iskustva, bila je savjetnica ministra zdravlja 2003, savjetnica dviju ministrica pravosuđa u razdoblju vladavine HDZ-a od 2004 do 2008, članica pregovaračkog tima za ulazak u EU za poglavlje 23. Pravosuđe i ljudska prava zadužena za informatizaciju pravosuđa te savjetnica oba ministra zdravlja u razdoblju od 2012.

Također navodi da je morala prekinuti konzultantski ugovor sa Svjetskom bankom i odbiti nastavak konzultantskog ugovora s Europskom komisijom kako bi prihvatila radno mjesto u HZZO-u.

Prenđu Trupec je v.d. ravnateljicom HZZO-a imenovala Vlada 18. lipnja, zajedno s novim čelništvom Zavoda. Do tada je bila zamjenica ravnatelja Siniše Varge, prije no što je on sredinom lipnja preuzeo dužnost ministra zdravlja.

To što ni pet mjeseci nakon Vargina odlaska nisu raspisali natječaj za novog ravnatelja u HZZO-u objašnjavaju koncentracijom svih raspoloživih kapaciteta i kadrova na strateškim projektima i najavljuju da će natječaj za ravnatelja i zamjenika ravnatelja raspisati istovremeno do kraja godine.