prenosivija od 'originalnog' omikrona

HZJZ potvrdio za tportal: U Hrvatskoj zasad dokazano 5 slučajeva podvarijante BA.2

31.01.2022 u 12:24

Bionic
Reading

Nakon što je prošli tjedan potvrđeno da se podvarijanta omikrona BA.2 pojavila u susjednoj Sloveniji, zaraza ovom podvarijantom zabilježena je i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je do današnjeg dana sekvenciranjem dokazano pet uzoraka pozitivnih na podvarijantu BA.2, potvrdili su za tportal u HZJZ-u.

Podsjetimo, podvarijanta BA.2 je 1,5 puta prenosivija od izvornog soja omikrona nazvanog BA.1. Prema američkom CDC-u, nema dokaza da je podvarijanta opasnija od originalnog soja omikrona. Jednako tako, zasad nema dokaza da će laše zaobići zaštitu koju pružaju cjepiva.

Gotovo polovica američkih država potvrdila je prisutnost varijante BA.2 s najmanje 127 poznatih slučajeva u cijeloj zemlji do petka, a podvarijanta je preuzela primat u Danskoj te se ubrzano širi i Velikom Britanijom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije označila BA.2 kao zabrinjavajuću varijantu. Međutim dužnosnici WHO-a su više puta upozoravali na pojavu nove varijante jer se omikron širi svijetom neviđenom brzinom. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, upozorila je u utorak da će sljedeća varijanta covida biti još prenosivija. Van Kerkhove je kazala da je glavno pitanje hoće li buduće varijante izazivati slabije ili teže oblike bolesti. Zasad nema dovoljno podataka da bi se utvrdilo može li BA.2 ponovno zaraziti ljude koji preboljeli izvorni omikron. Međutim prethodna infekcija vjerojatno bi pružila određeni imunitet na BA.2. Pfizer i Moderna započeli su ovaj tjedan klinička ispitivanja cjepiva razvijenih za omikron.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ