bitka protiv korone

HZJZ objavio detalje: Od sljedećeg tjedana u Hrvatskoj dostupno i cjepivo AstraZenece

05.02.2021 u 16:57

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je da će od sljedećeg tjedna u Hrvatskoj biti dostupno i treće cjepivo protiv covida-19. Riječ je o cjepivu proizvođača AstraZeneca/Oxford, a tijekom veljače u Hrvatsku bi trebalo stići 150.000 doza ovog cjepiva

Cjepivo AstraZenece namijenjeno je osobama starijim od 18 godina. Potrebne su dvije doze ovog cjepiva, a druga doza bi se trebala primiti između 8 i 12 tjedana od prve doze.

“U kliničkim studijama koje je Europska agencija za lijekove uzela u razmatranje pri ocjeni, djelotvornost cjepiva je oko 60% u sprječavanju bolesti koja je definirana prisutnošću barem jednog od simptoma bolesti uz laboratorijsku potvrdu infekcije.

Procijenjena djelotvornost ovog cjepiva u starijih osoba podjednaka je djelotvornosti u mlađih odraslih osoba, ali u podacima koje je Europska agencija za lijekove uzela u obzir, nije se pokazala statistički značajnom, prvenstveno zbog malog broja ispitanika oboljelih u starijim dobnim skupinama”, navodi HZJZ.

HZJZ objašnjava i da nuspojave koje izaziva ovo cjepivo nisu neočekivane i neuobičajene, a “jedina prava kontraindikacija za primjenu je preosjetljivost na sastojke cjepiva”.

Prema HZJZ-u, nema gornje dobne granice za primjenu ovog cjepiva.

“Na temelju dostupnih podataka o kliničkim ispitivanjima cjepiva protiv COVID-19 koja su registrirana u Hrvatskoj centraliziranim postupkom (putem Europske agencije za lijekove), nema razloga donositi preporuku za cijepljenje koja bi se razlikovala od indikacija koje je odobrila Europska agencija za lijekove, tj. donja dobna granica za primjenu ovog cjepiva je 18 godina, a gornje dobne granice nema.”

Na temelju dodatnih informacija o AstraZenecinom cjepivu protiv covida-19, koje ukazuju na to da:

se pokazalo da jedna doza AstraZeneca cjepiva pruža zaštitu od oko 70% već tri tjedna nakon primjene i da ta zaštita ne slabi kroz 12 tjedana,

prema Sažetku opisa svojstava lijeka, preporučeni razmak između prve i druge doze je od 4 do 12 tjedana,

se pokazalo da je konačan rezultat, tj. djelotvornost nakon druge doze viša kad je razmak između prve i druge doze veći, stoga preporučujemo da se druga doza AstraZeneca cjepiva primijeni 8-12 tjedana nakon prve doze, navodi HZJZ.