nova pravila

HZJZ objavio preporuke nakon ukidanja epidemije: Evo što s izolacijom i nošenjem maski

12.05.2023 u 09:02

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada proglasila kraj epidemije koronavirusa, s radom je prestao i Stožer civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom. Ukinuta je i obveza nošenja maski u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi, kao i obavezna izolacija za oboljele. HZJZ je ipak s obzirom na zaraznost bolesti donio neke preporuke

Kako pojašnjavaju u HZJZ-u, zbog ukidanja statusa epidemije bolesti covid-19 ukida se obveza izolacije za oboljele, obveza testiranja na za određene kategorije stanovništva, a nadzor nad izolacijama i karantenama se više ne provodi.

Međutim za osobe teško narušenog zdravlja i starije osobe koronavirus i dalje predstavlj opasnost pa je HZJZ izdao preporuke i mjere opreza. Testiranje se tako preporuča svima koji imaju simptome i sumnjaju da su zaraženi koronavirusom, kao i onima koji imaju povećani rizik razvoja teških oblika bolesti, onima koji ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi ili osobama koje idu na bolničko liječenje.

Preporuča se i da se testiraju zdravstveni djelatnici prije povratka na posao i to ako imaju simptome koronavirusa ili ako su u posljednjih 14 dana sudjelovali na većim okupljanjima. Zdravstvenim djelatnicima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom preporuča se i nošenje FFP2 zaštitne maske 10 dana od kontakta.

Izolacija za zaražene se ukida, ali se preporuča za one koji se nalaze na bolničkom liječenju te su korisnici domova za starije i nemoćne osobe. Međutim, svim zaraženim osobama, bez obzira provode li izolaciju ili ne, u kontaktu s drugim osobama preporučuje se nošenje FFP2 maske u trajanju 10 dana od početka simptoma (simptomatski bolesnici) odnosno 10 dana od dana kada je uzet bris koji je pozitivan na koronavirus.

Detalje preporuka pročitajte u dokumentu.

Preporuke za postupanje nakon proglašenja prekida epidemije by Tportal.hr on Scribd

Posebna preporuča tiče se nošenja maski u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi. Preporučuje se korištenje medicinskih maski ili maski za lice za osoblje, posjetitelje i pacijente zdravstvenih ustanova, te osobe, posjetitelje i korisnike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, koji nemaju zdravstvene kontraindikacije za nošenje maski, kada se nalaze u zatvorenom prostoru s više ljudi u kojem nije moguće održavati fizički razmak veći od metar i pol.

Preporuke za nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi by Tportal.hr on Scribd