INCIDENT U ADENSKOM ZALJEVU

Hutisti balističkom raketom pogodili grčki teretni brod, dvije osobe poginule

06.03.2024 u 19:20

Bionic
Reading

Britansko veleposlanstvo u Jemenu potvrdilo je da je raketni napad jemenskih hutista na teretni brod u Adenskom zaljevu ubio dva člana posade, a preživjele natjerao da napuste brod, izvijestio je SkyNews.

Dvije osobe su poginule nakon napada hutista na brod u Adenskom zaljevu, potvrdilo je britansko veleposlanstvo u Jemenu, javlja HRT.

- Najmanje dva nedužna mornara su umrla. Ovo je bila tužna, ali neizbježna posljedica hutističkog bezobzirnog ispaljivanja projektila na međunarodne brodove, stoji u priopćenju.

- Moraju prestati. Naša najdublja sućut je s obiteljima poginulih i onih koji su ranjeni, dodaje se.

Hutisti su preuzeli odgovornost za napad, lažno tvrdeći da je True Confidence u američkom vlasništvu.

Brod u grčkom vlasništvu

Teretni brod "True Confidence", u grčkom vlasništvu, pogođen je projektilom oko 50 nautičkih milja jugozapadno od jemenske luke Aden, rekli su vlasnik i operater broda.

Brod za rasuti teret plovio je dok je na brodu i dalje buktila vatra, stoji u njihovom priopćenju. Dodali su da nema dostupnih informacija o statusu 20 članova posade i tri naoružana čuvara na brodu.

Neimenovani izvor rekao je da su tri mornara nestala s broda, a da su četiri ostala teško opečena.

Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) priopćila je ranije da je primila izvješće o incidentu 54 nautičke milje jugozapadno od Adena, koji se nalazi blizu ulaza u Crveno more.

Dužnosnik američke obrane rekao je da se vidio dim kako dolazi iz "True Confidencea". Dužnosnik, koji je također odbio biti imenovan, rekao je Reutersu da je u vodi u blizini broda viđen i čamac za spašavanje.

Napadi hutista prekinuli su globalni transport, prisiljavajući tvrtke da se preusmjere na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike. "True Confidence" je u vlasništvu tvrtke True Confidence Shipping registrirane u Liberiji, a njime upravlja Third January Maritime sa sjedištem u Grčkoj, rekle su obje tvrtke u zajedničkom priopćenju. Rekli su da brod nije imao veze sa Sjedinjenim Državama.