traže reakciju institucija

HUBOL reagirao na Ćorušića: Javna objava zdravstvenih podataka pacijenta je protuzakonita

24.05.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poručila je u utorak kako očekuje da nadležne institucije postupe u skladu sa svojim ovlastima u slučaju protuzakonite javne objave zdravstvenih podataka pacijenata.

Reakcija HUBOL-a stigla je nakon što je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić u nedjelju, prilikom gostovanja na HTV-u, iznio cijelu povijest bolesti i medicinske dokumentacije te je naveo prezime pacijentice.

HUBOL navodi imaju potrebu i dužnost ponovno upozoriti na učestalo kršenje liječničke tajne, tj. kršenje prava pacijenata na povjerljivost podataka o njegovom identitetu, zdravlju i medicinskoj dijagnozi.

Pravo pacijenta na povjerljivost njegovih podataka propisano je Zakonom o liječništvu, Zakonom o zaštiti prava pacijenata i Kodeksom medicinske etike i deontologije Hrvatske liječničke komore.

Sve što liječnik sazna o pacijentu u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem mora čuvati kao liječničku tajnu i može otkriti isključivo uz odobrenje i dozvolu pacijenta.

Liječnici i svi ostali zdravstveni djelatnici koji u javnosti iznesu zdravstvene podatke o pacijentu, a to učine bez njegove dozvole, krše navedene zakone i Kodeks medicinske etike.

HUBOL je također upozorio i medije da i u njihovom slučaju iznošenje medicinskih podataka, bez dozvole pacijenta, predstavlja kršenje zakonskih prava pacijenata.

Svi podaci o pacijentu, a tako i podaci o osobama s duševnim smetnjama, bez obzira na okolnosti medicinskog zbrinjavanja i funkciju, titulu i zanimanje su povjerljivi i tajni dok pacijent ne odluči drugačije.

Za funkcioniranje pravne države je nužno da se svi u javnoj komunikaciji pridržavaju zakona i etičkih principa u javnoj i ostaloj komunikaciji, poručuje HUBOL.