TEŠKA GODINA

HUBOL o 2018. u zdravstvu: Stabilnost sustava svakim danom je sve upitnija

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 31.12.2018 10:16
  • Objavljeno 31.12.2018 u 10:16
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Topolovec

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) u ponedjeljak su ocijenili kako ni 2018. nije donijela stvarnih pozitivnih pomaka u zdravstvenom sustavu te da je većina liječnica i liječnika svojim osobnim trudom, stručnošću i velikim brojem prekovremenih sati održavala sustav čija stabilnost je, kako naglašavaju, 'svakim danom sve upitnija'.

'U posljednjem kvartalu ove godine bili smo svjedoci događaja koji su uzbunili javnost i liječnike, te predstavljaju dokaz manjkavosti, neuređenosti i neodrživosti ovakvoga zdravstvenog sustava na koje HUBOL upozorava već pet godina.

Svima znanu i često korištenu rečenicu 'to nisu problemi od jučer, mi smo te probleme naslijedili' ponavljale su sve zdravstvene administracije do sada, koristeći je kao ispriku vlastitog nedjelovanja', priopćili su iz HUBOL-a te pozivali javnost, medije, zdravstvenu administraciju i posebno premijera Andreja Plenkovića, 'koji može i mora utjecati', da podrže HUBOL-ove prijedloge za uređenje zdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Iz HUBOL- a su naglasili kao početak rješavanja problema kreće od uvođenja vremensko kadrovskih normativa za rad svih zdravstvenih djelatnika, praćenja ishoda liječenja i osiguranja temeljnih uvjeta rada svim dionicima zdravstvenog sustava temeljem pozitivne europske prakse.

'Od početka naglašavamo i potrebu uređenja sustava hitne pomoći temeljenog na dokumentu Radne skupine Ministarstva zdravstva za reformu hitne medicinske pomoći izrađenom još u lipnju 2016., uz žurno uvođenje detaljnih, stručno utemeljenih postupnika, izrađenih unutar i pod nadzorom stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora.

Također ističemo da je ključno pripremiti mlade liječnike za budući rad vraćanjem pripravničkog staža prema prijedlogu koji je izradila Hrvatska liječnička komora, a Ministarstvo zdravstva nije uvrstilo u novi zakon.

Razvijene zemlje Europske unije, čiji smo dio, imaju sve gore navedeno kako bi minimalizirale mogućnost neželjenih događaja. Svi smo potencijalni pacijenti i svima nam život može ovisiti o pravovremenoj hitnoj pomoći ili o vremenu koje liječnik ima da bi se posvetio našoj bolesti ili problemu', stoji u priopćenju.

Sigurni smo, istaknuli su, da nam je svima u interesu uvođenje reda u sustav i dostupnost zdravstvene skrbi na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

'To se može učiniti jedino suočavanjem s činjenicom da problemi postoje prije nego što izazovu nove tragične događaje te kroz prihvaćanje vlastite odgovornosti svakog sudionika sustava, osobito onih koji o njemu odlučuju. Želimo nam svima zdraviju Novu 2019. godinu', poručili su iz HUBOL-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!