SPECIJALIZANTI RADE SAMI

HUBOL demantira Vargu: Splitu kronično fali anesteziologa

13.03.2015 u 09:55

Bionic
Reading

Hrvatska udruga bolničkih liječnika demantirala je izjave ministra zdravlja Siniše Varge, a on je, komentirajući nedostatak anesteziologa u KBC-u Split, koje nadomještaju neiskusni specijalizanti, ustvrdio da 'specijalizanti moraju raditi samostalno jer drugačije ne mogu naučiti raditi svoj posao'. Poručuju da u KBC-u Split nedostaje još barem 15 posto više anesteziologa kako bi se zadovoljili minimalni uvjeti rada

Kažu kako je Vargina izjava u suprotnosti s Pravilnikom o specijalističkom usavršavanju doktora medicine koji nedvosmisleno propisuje način provođenja specijalističkog usavršavanja, pri čemu jasno određuje tri razine kompetencije, tj. skup znanja, vještina i stavova koje specijalizant mora imati. Potpuna specijalistička kompetencija, tzv. kompetencija treće razine, koja podrazumijeva siguran samostalan specijalistički rad, postepeno se stječe. Formalizira se polaganjem praktičnog i teoretskog dijela specijalističkog ispita i sa sobom nosi pravo, ali i odgovornost za samostalan specijalistički rad.


'Izjava tim više zabrinjava jer se odnosi na samostalni rad specijalizanata anesteziologije, vrlo zahtjevne, dinamične i odgovorne specijalnosti u kojoj samostalni rad zahtijeva sposobnost iznimno brze i točne reakcije te koja uz teoretsko znanje podrazumijeva posjedovanje odgovarajućih vještina i može odlučiti o životu ili smrti pacijenta', kažu u HUBOL-u.

Kažu da je netočna Vargina izjava i tome da 'KBC Split nema nikakvih problema sa službom anesteziologa te da ima primjeren broj anesteziologa na broj radilišta, odnosno na broj anestezioloških aparata'. Tvrde da KBC Split zbog premalog broja anesteziologa ne može organizirati zakonit rad anesteziološke službe te da bolnici nedostaje 15 posto više anesteziologa da bi se zadovoljilo tek minimalne uvjete za rad, a još 30 posto veći broj anesteziologa da ne bi kršili Zakon o radu, kolektivni ugovor i Direktivu EU-a o organizaciji radnog vremena.

'Tome zorno svjedoči ukupna mjesečna satnica prekovremenog rada anesteziologa splitskog KBC-a. Anesteziolozi u KBC-u Split rade znatno više no što im to dopuštaju zakon i kolektivni ugovor!', upozoravaju u HUBOL-u.

'Pozivamo nadležne službe Ministarstva zdravlja RH, uprave svih bolnica, ali i kolege anesteziologe i kolege na specijalizaciji iz anesteziologije da se striktno pridržavaju svih zakonskih i podzakonskih rješenja vezanih uz organizaciju radnog vremena i specijalističkog usavršavanja te da, ni u najmanjoj mjeri, svojim radom i djelovanjem ne ugrožavaju sigurnost pacijenata i da provode edukaciju specijalizanta sukladno Pravilniku o specijalističkom usavršavanju', zaključuju HUBOL-ovci u priopćenju.