ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

HSP-ovac Soldo na SDSS-ovc Rkmana bacio smotak papira

22.12.2016 u 20:24

Bionic
Reading

Aktualni sat sjednice sisačko-moslavačke Županijske skupštine, na kojoj se raspravljalo o rebalansu županijskog proračuna, obilježili su povišeni tonovi vijećnika, a HSP-ovac Željko Soldo bacio je na Boru Rkmana, zamjenika župana iz srpske nacionalne manjine, smotak papira nazvavši ga 'aboliranim agresorom'

Najprije je vijećnik i predsjednik Županijskog odbora HNS-a Ivan Nekvapil upitao župana Ivu Žinića (HDZ) zašto se nije očitovao o postavljanju spomen-ploče s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' u Jasenovcu, na što mu je Žinić odgovorio da 'župan nema veze s tim tablama' i da ga nitko ništa nije pitao.

'Nisam tamo bio i o tome nemam nikakvih spoznaja. U Republici Hrvatskoj postoje institucije koje se time bave i moraju odraditi svoj posao. Međutim, u Domovinskom ratu na tom su području djelovale legitimne postrojbe HOS-a čiji su se pripadnici borili za slobodu Hrvatske. Ipak, mislim da su nakon 25 godina to marginalna pitanja', rekao je župan Žinić.

Vijećnik Željko Soldo (HSP) rekao je kako nije riječ ni o kakvim 'tablama', nego o trajnom spomenu kao počast poginulim hrvatskim vitezovima. Nakon toga upitao je župana Žinića o razlozima otkaza Željku Krapljanu, predsjedniku sisačkoga HDZ-a u županijskoj Razvojnoj agenciji SIMORA. Pitao je radi li se možda o unutarstranačkim obračunima. Župan Ivo Žinić odgovorio je kako Krapljan 'nije dobio otkaz, nego je s njim raskinut ugovor o radu zbog organizacijskih promjena i racionalizacije u županijskome trgovačkom društvu'.

HSP-ovac Željko Soldo upitao je nakon toga župana koga je nedavno na izbornoj skupštini SDSS-a, na kojoj je bio i Vojslav Stanimirović, protiv kojega je podignuto nekoliko kaznenih prijava, zastupala predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić (HDZ).

Žinić je odgovorio kako ga ne zanima tko je bio na toj skupštini te je potom riječ dao zamjeniku župana iz srpske nacionalne manjine Bori Rkmanu. Uz burni prosvjed Željka Solde, Rkman je rekao kako je Stanimirović slobodan građanin, na što je Soldo na njega bacio smotak papira nazvavši ga 'aboliranim agresorom'.

Nakon toga je uslijedila stanka.

Zadnju kaznenu prijavu protiv Stanimirovića odbacilo je u rujnu osječko Županijsko državno odvjetništvo navodeći kako nije potvrđena sumnja da je počinio zločine za koje se tereti

Poslije stanke vijećnici Županijske skupštine izglasali su rebalans proračuna. Izmjenama i dopunama županijskog proračuna za 2016., što je bila glavna točka dnevnog reda sjednice, prihodi i rashodi smanjeni su s planiranih 782,9 milijuna kuna na 761,7 milijuna. Na prihodovnoj strani smanjena je pomoć iz inozemstva i iz općeg proračuna, a smanjen je i prijenos EU financijskih sredstava. Kad je riječ o rashodima, uštede su planirane na materijalnim rashodima i rashodima za usluge, a u drugim stavkama nije bilo bitnih promjena.