ZBOG HAVC-A

HSP AS traži ostavku ministrice kulture

06.02.2017 u 21:14

Bionic
Reading

Predsjednik HSP-a AS Hrvoje Niče u ponedjeljak je pozdravio ostavku Hrvoja Hribara na dužnost ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), ali i zatražio ostavku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, koju proziva da je kao članica Upravnog odbora HAVC-a propustila reagirati na nepravilnosti te je Hribara branila

Niče u priopćenju navodi kako je Hribar svojom ostavkom povukao 'jedini objašnjivi potez, jer 'unatoč brojnim programskim propustima i financiranju audiovizualnih 'uradaka' koji su nanosili neprocjenjivu štetu kulturnim vrijednostima hrvatskog naroda, po nalazu Državnog ureda za reviziju vidimo kako i takvo financiranje nije rađeno po zakonu'.

No, ističe, s Hribarovom ostavkom priča o nezakonitim radnjama u HAVC-u ne smije stati, već je na DORH-u i ostalim represivnim institucijama da točno utvrde krivce koji moraju odgovarati za svoje postupke, pogotovo u trenucima kada se u Hrvatskoj otvorila afera oko nezakonitih isplata dnevnica u Vladi.

'U konačnici, HSP AS ovim putem traži i ostavku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, koja je u svojstvu članice Upravnog odbora HAVC-a morala reagirati na navedene nepravilnosti ukoliko je toj dužnosti pristupala moralno i savjesno. Nažalost, ministrica Nina Obuljen Koržinek ne samo da nije na vrijeme reagirala, već je u Dnevniku HRT-a 12. listopada 2016., samo nekoliko dana prije nego će postati ministrica kulture, jasno izjavila: 'Postoje svi dokumenti da u HAVC-u nije bilo nikakvog kriminala'.

Državni ured za reviziju nije našao jednu, već niz ogromnih nepravilnosti, stoga je neshvatljivo kako su takve stvari mogle proći 'ispod radara' unutarnjih mehanizama HAVC-a poput Upravnog odbora u kojem je sadašnja ministrica kulture bila članica', naglašava Niče. 'Nalaz Državnog ureda za reviziju stoga je jasno pokazao kako ministrica Nina Obuljen Koržinek nije govorila istinu te bi definitivno treba krenuti stopama Hrvoja Hribara, čovjeka kojeg je sve ove mjesece izravno i neizravno neumoljivo branila', zaključuje u priopćenju.