KOSOR OBZNANIO

HSLS uz HDZ: Nije riječ o koaliciji, nego o suradnji

28.07.2016 u 12:57

Bionic
Reading

HSLS na predstojeće parlamentarne izbore izlazi u suradnji s HDZ-om, u nekoliko izbornih jedinica kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor u izjavi medijima ispred sjedišta stranke na zagrebačkom Zrinjevcu

Okrenuli smo se izradi zajedničkog programa s novim vodstvom HDZ-a koje je svojim idejama i svjetonazorom još bliži idejama HSLS-a. Mi ne mijenjamo strane, u prošlim smo izborima bili uz HDZ, na najnovijim izborima idemo uz HDZ', poručio je Kosor i naglasio da nije riječ o koaliciji, nego o suradnji

HDZ je, podsjetimo, odlučio da na prijevremene parlamentarne izbore ide samostalno na nacionalnoj razini uz određenu suradnju s drugim strankama u nekim izbornim jedinicama. HSLS će sigurno izaći u zagrebačkim izbornim jedinicama, prvoj i drugoj, a još raspravljaju hoće li izaći i u trećoj i šestoj, kazao je Kosor.

'Novo vodstvo HDZ-a svjetonazorski nam je bliže od starog'

'Na prošlim izborima smo u koaliciji s HDZ-om imali dva izgledna mjesta, a isto ćemo imati i sada. Izaći ćemo s HDZ-om u nekoliko izbornih jedinica, sigurno više od dvije. Sporazum će biti potpisan u idućem tjednu', najavio je Kosor kazavši da su o tome odluke donijela tijela HDZ-a i HSLS-a.

'Mi smo normalni ljudi. Sada smo krenuli raditi na programu. Jučer nam je dostavljen program na kojem je radila HDZ-ova Ivana Maletić, a i mi imamo puno stručnjaka na čelu s Josipom Budimirom, koji tu sigurno mogu pomoći', uvjeren je Kosor, kao i da će u toj suradnji za ideje HSLS-a biti dovoljno prostora jer su 'imali korektne odnose sa starim vodstvom HDZ-om, a s novim imaju još bolje jer im je svjetonazorski bliže'.

'Sve stranke osim HDZ-a i SDP-a su lokalne'

Što se tiče HSS-a, Kosor je kazao da su i oni mogli, ali nisu htjeli pregovarati sa SDP-om: 'Prije smo bili s HDZ-om i sada idemo s HDZ-om. Vjerujem da imamo veće šanse da surađujemo s Mostom od SDP-a i da s njima opet možemo imati vlast, ali s promijenjenim prioritetima - više naglasak na reformama i gospodarskim pitanjima, a manje na svjetonazorskim. Po tome Plenković i novo vodstvo HDZ-a više odgovaraju meni, HSLS-u i biračima HSLS-a.

Upitan je li HSLS postao lokalna stranka s obzirom nato da će nastupiti tek u pojedinim izbornim jedinicama, Kosor je odvratio da su osim HDZ-a i SDP-a, sve ostale stranke u principu lokalne stranke.