JESEN ZA PROMJENE

HSLS ruši Zakon o umjetnoj oplodnji

20.07.2009 u 18:49

Bionic
Reading

HSLS ostaje stabilan koalicijski partner koji će poduprijeti sve žestoke i nužne rezove koje Vlada namjerava poduzeti, rekla je novinarima predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešič nakon što je izvjestila stranačko predsjedništvo o razgovorima koji se vode u Vladi i koaliciji

Adlešić je istaknula i kako potporu Vladinim mjerama HSLS uvjetuje dvama ciljevima - zaštitom socijalno najosjetljivijih građana i osiguranjem razvoja gospodarstva. Osim toga, dodala je, dogovorene su mjere štednje na lokalnoj razini.

"Danas su članovi stranačkog predsjedništva dobili naputke da se gradonačelnicima, načelnicima i županima, kojih HSLS ima 57, proslijede preporuke da se odmah krene sa smanjivanjem plaća na razini lokalne samouprave" rekla je Adlešič.

Neće biti predsjednica

Adlešič je potvrdila i da se u studenom na stranačkom izbornomsaboru neće kandidirati za predsjednicu stranke jer smatra da je došlovrijeme za nove generacije. Rekla je da za mjesto novog predsjednikaHSLS-a sada imaju tri do četiri kandidata koji će najesen predstavitisvoje programe.

Dodala je kako će se zatražiti i da se preispituju plaće u gradskim poduzećima u kojima HSLS odlučuje.

U pogledu subvencioniranja učeničkog prijevoza i udžbenika HSLS će sugerirati jedinicama lokalne samouprave da dodatno pomognu socijalno osjetljivim građanima.

Kao dodatnu uštedu na lokalnoj razini HSLS će predložiti ukidanje županija, stvaranjem regija po kriteriju samoodrživosti financiranja i efikasnosti.

"Ova kriza je prava šansa da se ukinu županije te smanji broj gradova i općina čime bi se na lokalnoj razini ostvarile velike uštede" rekao je zamjenik predsjednice HSLS-a Davor Žmegač. Dodao je kako će HSLS inzistirati da se to provede za mandata ove Vlade.

U vezi s nedavno donesenim zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji predsjednica Adlešič je rekla da je HSLS od početka bio protiv tog zakona, da su njegovi saborski zastupnici također bili protiv te da će se najesen tražiti njegove izmjene.

"Trenutačno u stranci radimo na statutarnim promjenama a cilj nam je među ostalim smanjiti broj stranačkih čelnika" zaključila je predsjednica HSLS-a.