KONCESIJA = PRODAJA

HSLS pokreće referendum protiv monetizacije autocesta

17.12.2013 u 14:33

Bionic
Reading

HSLS će nakon Nove godine krenuti u prikupljanje potpisa za referenduma protiv monetizacije autocesta, najavio je danas predsjednik te stranke Darinko Kosor na konferenciji za novinare

Davanje cesta nekome na 50 godina nije koncesija, nego prodaja, izričit je Kosor, koji očekuje da će se HSLS-ovoj inicijativi priključiti i cestarski sindikat te različite udruge.

Kosor smatra da se racionalizacijom poslovanja, reprogramom dugova, uvođenjem vinjeta, prihodi od autocesta mogu dignuti za 500 milijuna kuna (godišnje) i da se tim novcem mogu servisirati dugovi, a autoceste ostati u hrvatskim rukama.

'Priznaje' da bi uvođenjem vinjeta, a uklanjanjem naplatnih kućica, oko tisuću i dvjesto ljudi ostalo bez posla, no uvjerava da bi se to dogodilo i sa stranim koncesionarom.

Kosor procjenjuje da od 20 milijardi kuna, koje bi se dobile za 50 godina koncesije, ne bi bilo previše koristi. Tih 20 milijardi potrošili bismo u jednoj godini, rekao je predsjednik HSLS-a i Vladu prozvao što se bavi samo koncesijama, što sa svojim menadžmentom ne radi potrebne rezove.

Kosor, inače predsjednik zagrebačke gradske Skupštine, danas nije želio podrobnije objašnjavati 'akciju' pozivanja 'pauka' za vozila hrvatske Vlade koja se na Gornjem gradu parkiraju na mjestima na kojima to nije predviđeno.

Sve informacije možete dobiti u 'pauku' i policiji, rekao je novinarima. "Zar predstavnike vlasti mora micati policija"?, upitao je pritom.

Vladine automobile danas se nije moglo vidjeti "krivo" parkirane, no Kosor je uvjeren da to nije dugog vijeka. Brzo će doći, nisu oni naučili lekciju, dometnuo je Kosor.

304993,304906,299751,301519