porezno rasterećenje

HSLS-ovac Hrebak: Želimo napustiti mantru da se prihodi mogu puniti isključivo podizanjem poreza; moguće je i nešto drugo

20.01.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak poručio je u ponedjeljak da će HSLS nastaviti zagovarati porezno rasterećenje gospodarstva te je lokalne čelnike pozvao na smanjivanje gradskih prireza

"Želimo napustiti mantru da se prihodi države, gradova, županija i općina mogu puniti isključivo podizanjem poreza. Moguće je i nešto sasvim drugo", rekao je Hrebak na konferenciji za medije.

Pozvao se pritom na primjer Bjelovara, gdje je gradonačelnik, tamo je gradski prirez u ožujku prošle godine smanjen s 12 na devet posto, a od prvog siječnja iznosi šest posto.

"Početkom 2020. godine dodatno smo smanjili gradski prirez, a u prvih 18 dana ukupni gradski prihodi su se povećali", istaknuo je Hrebak.

Najaviviši da će tu praksu nastaviti ostali lokalni čelnici iz redova HSLS-a, Hrebak je pozvao sve čelnike na smanjenje lokalnih poreza, a posebno zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Ocijenio je kako Zagreb s prirezom od 18 posto "harači gospodarstvenike", pa bi Bandić trebao taj prirez smanjiti barem za tri posto.

O najavi ministra financija Zdravka Marića da u ovoj godini neće biti nastavka poreznog rasterećenja, Hrebak je kazao da bi ministri morali racionalizirati svoje resore kako bi pronašli dodatna sredstva koja će se uložiti u daljnja rasterećenja.

"Želimo uputiti jasnu poruku građanima da će s rastom gospodarstva i plaće biti veće, da sami moraju odlučiti kamo će sa svojim novcem, a mi smo tu da bismo posložili uvjete za rast gospodarstva", dodao je.