NEMA POZNATIH OSUMNJIČENIH

Hrvatskoj ocjena E Centra Wiesenthal

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2011 17:47
  • Objavljeno 13.01.2011 u 17:41
Efraim Zuroff

Efraim Zuroff

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Njemačka je prvi put dobila najvišu ocjenu u godišnjem izvješću Centra Simon Wiesenthal o progonu nacističkih ratnih zločinaca, a Hrvatska na tom popisu, objavljenu u četvrtak, dobila je ocjenu E, kao zemlja 'u kojoj nema poznatih osumnjičenih, i koja ne čini praktične korake da pronađe nove slučajeve'

Po novom izvješću, koje je dobila Hina, i koje se odnosi na razdoblje od travnja 2009. do ožujka 2010., Hrvatska je zajedno s Argentinom, Finskom, Grčkom, Rusijom i Slovenijom u kategoriji E, u kojoj su zemlje u kojima nema poznatih osumnjičenika i koje ne čine praktične korake da bi otkrile nove slučajeve". Hrvatska je u prošlom izvješću dobila istu ocjenu.

Prvi put je još jedna zemlja uz SAD dobila najvišu ocjenu u progonu osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca, a to je Njemačka. Ocjena A pokriva zemlje s visokim i uspješnim stupnjem istrage i progona.

Direktor Centra Efraim Zuroff kazao je da je Mađarska loše ocijenjena jer nije zatvorila Sandora Kepira, osumnjičena za masovno ubojstvo civila 1944., a slično je prošla i Kanada jer nije izručila bivše naciste čak i kad im je ukinula državljanstva. Ukrajina, smatra Zuroff, nije do sada provela nijednu istragu o lokalnim nacističkim ratnim zločincima.

Sveukupno, devet zemalja je dobilo loše ocjene, a pet ocjenu D, zbog "nedovoljnih ili neuspješnih napora" u progonu bivših nacista. U skupinu D je i Austrija napose jer nije procesuirala bivšeg šefa ustaške policije u Požegi Milivoja Ašnera

Zuroff je u izvješću naveo da je u zadnjih nekoliko godina porastao broj zemalja koje su počele nove istrage iako je od kraja Drugoga svjetskog rata prošlo 65 godina. U razdoblju koje pokriva novo izvješće otvoreno je ukupno 456 novih slučajeva, prema 63 godinu dana prije.

U izvješću je i popis najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca, a na drugom mjestu je Milivoj Ašner.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!