uhićen u Švicarskoj

Hrvatskoj izručen 'narkobos sa Šestina', krijumčario 600 kilograma kokaina

28.11.2019 u 16:34

Bionic
Reading

"Narkobos sa Šestina", Michael Dokovich (60), koji je prije nekoliko mjeseci u sklopu međunarodne akcije "La Famiglia" uhićen u Baselu u Švicarskoj zbog krijumčarenja oko 600 kilograma kokaina, izručen je danas Hrvatskoj gdje će se protiv njega voditi kazneni postupak za zločinačko udruživanje i preprodaju droge

Dokovich, kojega su poznanici zvali jednostavno Majk ili Majkl, rođen je kao Iljmija Frljučkić u Podgorici u Crnoj Gori, a otad je koristio nebrojeno puno imena, te je u više navrata bio predmet obrade američki sigurnosnih službi budućui je u dva navrata živio u toj zemlji, te u oba navrata upoznao tamošnje zatvore, piše Jutarnji list.

Dokovichu se sada na teret stavlja da je ustrojio zločinačku organizaciju koja je mlažnjacima krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u Europu, ali i na Daleki istok.

No, zahvaljući informacijama hrvatske policije, čitava operacija je brzo detektirana te je pokrenuta međunarodna tajna istraga u koju su bile uključene američka DEA i Europol te službe desetak zemalja od južnoameričkih do Hongkoške policije.

Zahvaljući tajno postavljenoj međunarodnoj policijskoj mreži, Dokovich, te češki pilot Aleš Sokolik i Silvijo Beljević iz Velike Gorice uhićeni su 13. srpnja u Baselu kada su u jednoj podzemnoj garaži pretovarivali pošiljku od 600 kilograma kokaina.

Ubrzo je na području Hrvatske i Srbije uhićeno još nekoliko navodnih Dokovichevih suradnika, te je Dokovich od tada bio u švicarskom zatvioru čekajući izručenje Hrvatskoj. Prije ovoga uhićenja Dokovichevo ime se skoro dva desetljeća nije pojavljivalo u medijima, no prije toga su američki mediji izvještavali o njemu te njegovim probklemima sa zakonom.

New York Times je 2003. pisao o njemu kao o osobi koja se među prvima u SAD-u počela baviti računalnim prijevarama uz pomoć skimmera na bankomatima, opisali su ga kao osobu koja je nekoliko puta u SAD-u bila kazneno procesuirana te joj je određen izgon. Usprkos svemu, stalno se ilegalno vraćao u zemlju dok ga ponovno ne bi uhvatili.

“Vjeruje se da je prvi put u zemlju ušao 1981., a u ranim 90-ima federalne vlasti povezale su ga s albansko-jugoslavenskom kriminalnom organizacijom. U vladinim sudskim dokumentima navedeno je da se grupa smatra odgovornom za seriju ozbiljnih zločina, poput podmetanja požara, prevara s osiguranjem, bankovnih prevara, velikih krađa pošiljki, trgovanja drogom i sofisticiranih pljački draguljarnica”, napisao je o Dokovichu New York Times, navodeći kako se na Floridi Dokovich oženio s kćeri lokalnog policajca kojoj se predstavljao kao međunarodni poduzetnik.