MINISTARSTVO SE TRUDI, ALI…

'Hrvatskim pomorcima je doista teško'

30.06.2010 u 14:34

Bionic
Reading

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija poduzima mjere za pomoć sedmorici hrvatskih pomoraca koji se nalaze na brodu Swift Split u luci Owen u Gabonu, stoji u priopćenju dotičnog ministarstva

Državni tajnik za more, kap. Mario Babić kontaktirao je danas s veleposlanikom Republike Hrvatske u Maroku dr. Darkom Bekićem koji je, nakon što je veleposlanstvo danas stupilo u kontakt sa zapovjednikom broda Swift, potvrdio da je stanje na brodu dosta teško.

Riječ je o brodu pod panamskom zastavom, pa su i nadležnosti Republike Hrvatske ograničene, no poduzima se sve što je moguće u zaštiti interesa hrvatskih državljana, tvrde u Ministarstvu.

Od Split Ship Managementa zatraženo je očitovanje o cijelom slučaju, s obzirom da je tvrtka tehnički upravitelj broda.

Kako je SSM ujedno i ovlašteni posrednik pri zapošljavanju pomoraca, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obavilo je u siječnju ove godine u toj tvrtki inspekcijski nadzor u kojem nisu utvrđene značajnije nepravilnosti.

Slijedom najnovijih događaja, Ministarstvo provodi inspekcijski nadzor u Split Ship Managementu, a obavit će i upravni nadzor sukladno planu nadzora posrednika koji je nedavno zajednički utvrđen s predstavnicima Sindikata pomoraca Hrvatske i brodara, zaključuje se u priopćenju.