pomorska medicinska služba

Troje pacijenata u odvojenim akcijama hitno prebačeno s otoka na kopno

18.01.2024 u 18:25

Bionic
Reading

Uspješno su provedene tri akcije prijevoza brodicom hitne pomorske medicinske službe u srijedu i četvrtak, izvijestili su u priopćenju iz Ministarstva prometa i infrastrukture te istaknuli da je troje pacijenata uspješno prevezeno na kopno, unatoč lošim vremenskim uvjetima

U akcijama su prevezene dvije pacijentice s otoka Brača i pacijent sa Šipana, istaknuli su u priopćenju. U prvoj akciji, pacijentica je dovezena iz Supetra u Milnu na Braču, odakle je u 17 sati i 25 minuta ukrcana u spasilačku brodicu. Pacijentica je, kažu, u 17,50 sati iskrcana u splitskoj gradskoj luci, odakle su je u daljnje postupanje preuzeli djelatnici hitne medicinske pomoći iz Splita.

Druga akcija pokrenuta je sinoć u 23,59 sati temeljem zahtjeva dežurnog liječnika za hitan prijevoz pacijentice sa težom kliničkom slikom. Iz Milne je isplovila noćas u ponoć i 39 minuta, a u Splitu je iskrcana u 1 sat i 10 minuta poslije ponoći, kada su je djelatnici HMP Split preuzeli u daljnje medicinsko postupanje, čime je i ta akcija uspješno okončana, dodali su.

Treća akcija hitnog medicinskog prijevoza obavljena je u nadležnosti Lučke kapetanije Dubrovnik, prema pacijentu s otoka Šipana, Nakon zahtjeva koji je pristigao u 9,50 sati, pacijent je nakon pripreme za prijevoz, u hitnu brodicu ukrcan u 10,55 sati s liječničkom pratnjom.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru, pacijent je prevezen u luku Slano, kamo su pristali danas u 11,16 sati, nakon čega su djelatnici HMP Dubrovnik preuzeli pacijenta u daljnje postupanje, istaknuto je.

Projekt brzih brodica hitne pomorske medicinske službe vrijedan je 10,1 milijuna eura, a ukupno do sada izvedeno je 70 hitnih medicinskih prijevoza, stoji u priopćenju.