usklađivanje s inflacijom

Novi udar poskupljenja: Cijena registracije auta mogla bi uskoro jako porasti

09.03.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Cijena registracije vozila mogla bi ove godine poskupjeti za 12,8 posto. Do toga će doći ako se usvoji u javnu raspravu upućeni Nacrt prijedloga Pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta, koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila. Ovim prijedlogom Ministarstvo predlaže usklađivanje naknade s godišnjim iznosom inflacije

Ministarstvo prometa predlaže da se godišnja naknada za uporabu javnih cesta treba uskladiti s godišnjim indeksom rasta cijena na malo, koji Državni zavod za statistiku (DZS) objavljuje u siječnju svake godine. U šturom pojašnjenju Ministarstva samo se ističe kako je ministar prometa u rujnu 2015. godine donio Pravilnik o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta te da je 'posve razvidno da su se poslovne okolnosti značajno promijenile, posebice uslijed novonastalog tržišnog okruženja te inflatornih pritisaka', piše Jutarnji.hr.

DZS je u siječnju ove godine objavio da su cijene u tom mjesecu u odnosu na siječanj prošle godine porasle za 12,7 posto pa bi za toliko trebala porasti i spomenuta naknada, a time i ukupan iznos registracije vozila. Sredstva koja se prikupe na ovaj način Ministarstvo prometa prosljeđuje Županijskim upravama za ceste, a one ih namjenski moraju koristiti za održavanje županijskih i lokalnih cesta koje su u njihovoj nadležnosti.