'požarne proslave'

Vatrogasci navijačima nakon zapaljenog otoka: Srce je vatreno, ali navijajmo pametno!

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 09.07.2018 12:32
  • Objavljeno 09.07.2018 u 12:26
Gorilo je i na otoku Galešnjaku

Gorilo je i na otoku Galešnjaku

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vatrogasci oni su naši heroji

Dok Hrvatsku trese nogometna groznica zbog reprezentacije koja je ušla među četiri najbolje na svijetu, Hrvatska vatrogasna zajednica upozorava: Srce je vatreno, ali navijajmo pametno!

Zbog upotrebe pirotehničkih sredstava tijekom proslave pobjede hrvatske nogometne reprezentacije izbilo je nekoliko požara, pa Hrvatska vatrogasna zajednica upozorava: Srce je vatreno, ali navijajmo pametno!

Hrvatski vatrogasci u svojem su priopćenju podsjetili kako je nakon utakmice Hrvatske i Islanda ispaljena signalna raketa koja je izazvala požar u Podgori. Na intervenciju je izjurilo čak 18 vozila i 105 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Podgora, Tučepi, Makarska, Promajna, Baška Voda, Brela i dislocirana Javna vatrogasna postrojba Sisak.

Ni posljednja pobjeda hrvatske reprezentacije nad Rusijom, prošle subote, nije prošla bez vatrogasne intervencije. U Makarskoj su zaprimili dojavu o požarima na području poluotoka Osejeva i Sveti Petar, poručuju u svojem priopćenju iz Hrvatske vatrogasne zajednice, koji su također izazvani ispaljenim signalnim raketama. Požari su izbili po jakoj buri, pa je na teren odmah upućeno pet vozila I 15 vatrogasaca koji su sva tri požara brzo stavili pod kontrolu.

Galešnjak prije i poslije

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Imgur

Posla su imali I vatrogasci u DVD Sveti Filip i Jakov. Na otoku Galešnjaku koji je zbog svog scrolikog izgleda postao jedan od hrvatskih simbola u turističkom svijetu, skupina navijača organizirala je paljennje baklji za potrebe milenijske fotografije kako bi na taj način poslali podršku reprezentaciji. No, buknuo je požar koji je brzom intervencijom ugašen.

‘Hrvatska vatrogasna zajednica preporuča da bodrite našu reprezentaciju bez korištenja pirotehničkih sredstava. Požarna sezona je u tijeku, a ispaljena raketa ili drugo pirotehničko sredstvo može brzo zapaliti suho raslinje. Uz požare otvorenog prostora, mogući su i požari objekata ili prometnih sredstava izazvani pirotehnikom. Preporučamo organizatorima gledanja utakmica na otvorenom ili u ugostiteljskim objektima da pripreme sredstva za gašenje kako bi mogli brzo reagirati u slučaju požara. Ukoliko ipak dođe do požara, odmah zovite vatrogasce na 193’, poručuju hrvatski vatrogasci.

Napominju, također, kako će se sukladno Zakonu o zaštiti od požara novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 kuna ili zatvorom do 60 dana kazniti oni koji požar izazovu. Ona, pak, osoba koja izazove požar iz nehaja bit će kažnjena od 2.000 do 15.000 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!