TRIJUMF U GRUZIJI

Hrvatski učenici osvojili tri medalje na Kemijskoj olimpijadi

02.08.2016 u 19:14

Bionic
Reading

Na upravo završenoj 48. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja se ove godine održala u Tbilisiju u Gruziji, Hrvatsku su predstavili četvero učenika: Ilija Srpak iz 2. razreda I. gimnazije Varaždin, i troje maturanata, Viktor Škorjanc iz Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka, Zvonimir Mlinarić iz VII. gimnazije Zagreb te Mia Bušljeta iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u Krku. Osvojili su srebrnu te dvije brončane medalje i pohvalnicu, priopćili su s Instituta Ruđer Bošković

Naši su se mladi natjecatelji iz Gruzije vratili s jednom srebrnom medaljom, dvjema brončanim medaljama i jednom pohvalnicom. Srebrnu medalju osvojio je Ilija, kojemu je ovo drugo uzastopno sudjelovanje na kemijskim olimpijadama. Brončane medalje osvojili su Viktor i Zvonimir, a Mia je za svoj uspjeh nagrađena pohvalnicom.

Učenike su na putu pratili mentori prof. dr. sc. Branka Zorc s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Oni su ujedno i voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je naše učenike pripremala za sudjelovanje na kemijskoj olimpijadi.

Odlasku učenika na kemijsku olimpijadu prethodile su, kao i prethodnih godina, opsežne teorijske i laboratorijske pripreme koje organiziraju Hrvatsko kemijsko društvo i Agencija za odgoj i obrazovanje. Pripreme za natjecanje održavaju se većim dijelom na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a manjim dijelom i u drugim znanstvenim i obrazovnim ustanovama (Institut Ruđer Bošković, V. gimnazija Zagreb). Ove godine prvi put dio priprema održan je u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka, školi iz koje dolazi Viktor.

Učenike su u ponedjeljak na povratku u Hrvatsku u zagrebačkoj zrakoplovnoj luci dočekali njihovi roditelji, članovi obitelji, nastavnici, mentori i prijatelji.