NAJBOLJI BEOGRAĐANI

Hrvatski studenti bez uspjeha na prvenstvu u debati

24.08.2014 u 17:50

Bionic
Reading

Na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održano je finale Europskog sveučilišnog prvenstva u debati u kojemu hrvatski studenti ove godine nisu imali uspjeha kao prijašnjih

Finale je bilo podijeljeno u dvije kategorije – ESL (English as a second language) i Open finals. U ESL kategoriji finalisti su bili studenti iz Beograda, BBU (Rumunjska), Lunda (Švedska) i Berlina. Pobjeda je pripala studentima iz Beograda, a nagrada za najboljeg govornika članici njihova tima – Heleni Ivanov, priopćili su organizatori prvenstva. Teza o kojoj su finalisti raspravljali bila je sljedeća – Ako je to tehnološki izvedivo, potrebno je eliminirati strah u vojnika kako bi ratovi postali djelotvorniji.

U Open finals kategoriji finalisti su bili studenti iz Oxforda, Cambridgea, Sheffielda i Edinburgha. Pehar je otišao u ruke studenata iz Sheffielda, a nagradu za najboljeg govornika odnio je Ben Addams iz Cambridgea, navodi se u priopćenju EUDC-a. Teza o kojoj se raspravljalo – Feministički pokreti ne bi smjeli podržavati vojne intervencije koje tvrde da razvijaju ženska prava.

Ove godine su nas predstavljali studenti iz Rijeke koji, nažalost, nisu prošli preliminarne runde. Hrvatski debatanti inače slove za jedne od boljih u svijetu, ali za Hrvate je ove godine naglasak bio na organizaciji prvenstva, a ne na samoj debati. Otvaranju finala bila je nazočna Iva Prpić, pomoćnica ministrice Milanke Opačić, a nakon nje, gostima se obratila i predsjednica debatne unije Nika Jelaska kao organizatorica događaja.

Sljedeće godine prvenstvo se održava u Beču.