oglasio se morh

Hrvatski piloti izveli u Francuskoj prve samostalne letove na Rafaleima

12.05.2023 u 15:55

Bionic
Reading

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) izveli su prve samostalne letove na avionima Rafale u Francuskoj Republici, izvijestilo je u petak Ministarstvo obrane.

Prve samostalne letove piloti su izveli u skladu s ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske.

Ministar Mario Banožić poručio je da su piloti time označili "početak jedne nove ere u Oružanim snagama Republike Hrvatske", što je, dodao je dokaz da se Program realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu odvija sukladno planiranoj dinamici i da ništa nije prepušteno slučaju.

Čestitajući pilotima HRZ-a na "povijesnom" samostalnom letu na avionima Rafale, poručio je da su time potvrdili da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima pilote svjetske klase od kojih saveznici i partneri mogu puno učiti.

"Hrvatski piloti ponovo su impresionirali svojim znanjima i vještinama i u kratkom vremenu uspješno zamijenili avione MiG-21 s modernim i moćnim Rafalima", rekao je ministar Banožić.

Napomenuo je da je Vlada premijera Andreja Plenkovića prva preuzela odgovornost osigurati višenamjenske borbene avione Hrvatskoj vojsci.

Hrvatski zrakoplovni tehničari na obuci za avione Rafale u Francuskoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo obrane Francuske

Prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale upućena je u zrakoplovnu bazu u Mont-de-Marsanu na 18-mjesečnu obuku koja se provodi u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.

U skladu s ugovorom početkom 2023., prva skupina pilota lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bila je upućena na letačku obuku za avion Rafale u Francusko ratno zrakoplovstvo.

Postupno će se na obuku uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uvjeti za operativnu uporabu aviona Rafale, napominje Ministarstvo.