prije roka

Francuski veleposlanik otkrio kada stižu prvi Rafalei i kako će izgledati dolazak

07.04.2023 u 20:05

Bionic
Reading

Borbeni lovci Rafalei koje je Hrvatska kupila od Francuske, stižu prije nego što se predviđalo, doznaje Dnevnik Nove TV

Iako je bilo najavljeno da će prva četiri lovca stići tek krajem 2024. godine, u intervjuu za Novu TV francuski veleposlanik Gaël Veyssière otkrio je koliko ih točno stiže i kada. Potvrdio je da je obuka naših pilota u Francuskoj počela prije nekoliko tjedana. Sve se događa u predviđenom roku, kaže, i dodaje da je francuska strana impresionirana sposobnošću pilota i mehaničara koje su za taj posao odabrale hrvatske vlasti.

'Govorim o sposobnosti učenja i prilagodbe, jer ipak je to značajan skok, s MiGa-21 prijeći na Rafale. Tehnički, dijeli ih nekoliko generacija', kaže Veyssière.

Istaknuo je i kako je cilj da u Hrvatsku stignu u prvoj polovici 2024. godine, 'znači otprilike za godinu dana. To će se odviti tako što će avioni u drugoj polovici godine, kad hrvatski piloti i mehaničari budu do te mjere spremni, postupno prijeći u ruke hrvatskih vlasti u Francuskoj i čim bude dovoljno aviona u toj skupini, recimo šest, hrvatski će piloti u hrvatskim zrakoplovima doletjeti ovamo. Tada će biti potpuno u službi hrvatskih vlasti', objasnio je veleposlanik.

U svakom slučaju, prije izbora?

'To ne znam, kad će u Hrvatskoj biti izbori', kazao je Veyssière. 'O tome ne odlučujem ja, ali koliko znam, obično su malo kasnije'.

  • +3
Gaël Veyssière Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Upitan o činjenici da je 40 hrvatskih ambasada i generalnih konzulata prazno zbog sukoba hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, Veyssière je rekao kako mu je, što se tiče Francuske, jako žao što više od dvije godine u Parizu nema hrvatskog veleposlanika, 'još otkad se razbolio veleposlanik Filip Vučak, koji je doista bio odličan veleposlanik i kolega'.

'Ova situacija sigurno ne olakšava bilo kakve promjene, no to se ipak tiče hrvatskih vlasti', kazao je Veyssière koji dodaje da se u diplomatskom svijetu takva situacija ne događa često. 'To nije uobičajeno'.