bih

Hrvatski i bošnjački političari usred krize svađaju se zbog kredita

10.04.2020 u 12:26

Bionic
Reading

U petak je propao još jedan pokušaj dogovora o raspodjeli pomoći od 330 milijuna eura koju je Međunarodni monetarni fond (MMF) namijenio za BiH, a hrvatski i bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti razmijenili su žestoke optužbe o tome tko je kriv za nastale blokade

Ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda sazvao je sjednicu Fiskalnog vijeća, tijela koje s državne razine koordinira raspodjelu prihoda od trošarina i carina te upravljanje kreditnim zaduženjima. Na njoj se trebalo napokon dogovoriti o tome tko će i kako preuzeti odgovornost za realizaciju kredita što ga je MMF spreman odobriti BiH kroz svoj instrument brze pomoći, radi suočavanja s posljedicama epidemije prouzočene koronakrizom.

Na sjednicu nije došao predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, koji je dan ranije optužio HDZ BiH da opstruira realizaciju ovog kredita nastojanjem da o njemu odlučuju i županije.

Novalić je ustvrdio da pravila oko raspodjele sredstava od MMF-a postoje već 22 godine i nikada nisu mijenjana pa ni sada ne postoje razlozi za to. 'To je pitanje između entiteta RS i Federacije. Ali poslije 22 godine mi bismo sada prvi put uveli i županije. Znači umjesto sedam potpisa na Pismu namjere bilo bi 17. I to bi bilo neko vrlo složeno načelo usuglašavanja', rekao je Novalić.

Mi ne želimo uvesti to načelo, kazao je predsjednik vlade Federacije BiH. 'Kao premijer Federacije sam potpisao Pismo namjere, mi smo to usvojili i na HDZ-u je da to potpiše ili ne potpiše. Ako ne budu potpisali, nećemo dobiti kredit MMF-a', dodao je.

No, Bevanda tvrdi kako je riječ o neutemeljenim optužbama entitetskog premijera i tvrdi kako je Novalić zapravo smislio scenarij za propast sjednice Fiskalnog vijeća ne bi li na taj način svalio krivnju na druge.

Novalićeva nazočnost sjednici bila je nužna radi etničkog kvoruma, a kako njega nije bilo, nije se mogla ni donijeti odluka.

'Njegova izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a ne samo da nije točna i vrhunac je politikantstva', kazao je Bevanda nakon propale sjednice optuživši Novalića da najavama kako BiH neće dobiti 330 milijuna eura zbog politike HDZ-a predstavlja "podvalu i dizanje panike dok se ljudi bore za život".

Ministar financija BiH tvrdi kako HDZ ne pokušava uvesti županije u postupak odlučivanja o zaduženju, ali inzistira na tome da županije, od kojih je načinjena Federacija BiH, imaju pravo na pomoć u ovakvoj situaciji.

'Virus ne bira i nećemo dopustiti da u nekim općinama trpe i ljudske i ekonomske gubitke da bi novac negdje drugdje trošili nemilice', kazao je Bevanda lokalnim medijima.

Voditelj ureda MMF-a u BiH Andrew Jewell u četvrtak je izjavio kako je ta zemlja zbog unutarnjih prijepora izgubila priliku da već u travnju dobije suglasnost Izvršnog odbora MMF-a za povlačenje načelno odobrenog kredita pa će sada morati čekati neku novu priliku.

Po njegovim riječima, pred Izvršnim odborom trenutačno su zahtjevi iz više od 90 država za hitnu pomoć pa je teško predvidjeti kada će zahtjev iz BiH ponovo biti razmatran.