lokalni izbori

Izborno povjerenstvo BiH zbog epidemije traži odgodu jesenskih izbora

09.04.2020 u 15:22

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) zbog pandemije prouzročene koronavirusom preporučit će odgodu lokalnih izbora koji su se u toj zemlji trebali održati tijekom jeseni, odlučili su u četvrtak članovi tog tijela

Na sjednici SIP-a održanoj u Sarajevu njegovi su članovi usvojili zaključak da državnom parlamentu predlože hitno usvajanje izmjena izbornog zakona kojima bi se omogućila odgoda provedbe izbora za općinska i gradska tijela vlasti planiranih za listopad.

Parlamentu će biti predložene izmjene izbornog zakona u kojima bi stajalo kako SIP u slučaju izvanrednih okolnosti koje proglase tijela državne vlasti ima mogućnost odgoditi provedbu izbora.

Takva odluka, kako su predložili iz SIP-a, donosila bi se najmanje 150 dana prije termina u kojemu su izbori planirani.

Lokalni izbori u BiH ove bi godine trebali biti održani početkom listopada, a zakonska je obveza SIP-a da ih službeno raspiše najkasnije šest mjeseci prije datuma određenog za njihovu provedbu.

To bi značilo kako bi odluka o provedbi izbora morala biti objavljena početkom svibnja, a odmah nakon toga počinju teći zakonski rokovi za registraciju stranaka i kandidata, prikupljanje potpisa itd.

U SIP-u su ocijenili kako to nije izvedivo u okolnostima kakve je prouzročila epidemija izazvana koronavirusom, posebice stoga jer je zabranjeno svako okupljanje, a sloboda kretanja građana bitno ograničena.

Prema prijedlogu SIP-a lokalni bi izbori bili raspisani najkasnije tri mjeseca nakon prestanka izvanrednog stanja u zemlji.