kronični problem

Hrvatski farmeri na mukama - ne mogu naći radnu snagu za berbu jer nezaposleni radije uzimaju socijalnu naknadu

13.08.2019 u 10:48

Bionic
Reading

Sve je veći problem vinogradara i voćara na istoku Hrvatske pronaći berače. U potragu kreću već u proljeće, ali ni to im ne jamči uspjeh. Farmeri tvrde kako je razlog tome manjak radne snage, ali i socijalna politika jer je nekima isplativije ne raditi ništa

'Ove su nam se godine obratila samo dva veća poduzeća, jedno je tražilo 50, a drugo 70 radnika za berbu. Nije to ništa neuobičajeno, slična je situacija svake godine, no pretpostavljam kako veća poduzeća imaju određeni broj sezonaca koji im redovito rade kada se pokaže potreba, pa im se ti ljudi sami javljaju', rekla je za Glas Slavonije Jasna Kolar, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) - Područnog ureda Vukovar.

Njima se samo javljaju, dodaje, kada traže dodatne radnike, poveća im se obim posla ili im netko od redovitih otkaže. Radnici u takvim slučajevima rade na takozvane vaučere u koje im se upisuje svaki odrađeni sat, a na kraju godine im se evidentirana satnica zbraja i preračunava u radni staž. Sezonce ne brišu iz evidencije jer se ne radi o radnom odnosu, a zovu ih kada se pojavi potreba za njihovim primarnim zanimanjem.

'Imamo stalnu ekipu sezonaca koji već duže rade kod nas. Radi se osam sati dnevno, a cijena sata je 18 kuna. S obzirom na cijene voća, satnica ne može biti veća, to više što imamo i obveze prema državi', ispričao je za Glas Slavonije baranjski voćar Denis Slonja, vlasnik istoimenog OPG-a koji tijekom berbe i na ostalim poslovima zapošljava 50-ak radnika od kojih je 30 stalnih.

Istovremeno prema podacima Centra za socijalnu skrb Beli Manastir na području Baranje je trenutno 1094 radnosposobna korisnika stalne novčane pomoći. Prihvate li posao, dužni su ga prijaviti, nakon čega ostaju bez naknade u mjesecu u kojem su radili. Nakon toga im se ona vraća, pa stoga često kalkuliraju 'hoće li na rad u voćnjake ili vinograde ili će sjediti kod kuće'.

'Prve berbe počinju u posljednjem tjednu kolovoza. Baš nedavno smo razgovarali i zaključili kako nam se ponovo javlja problem berača', kaže baranjski vinogradar Slavko Kalazić. U razgovoru s austrijskim kolegama saznao je kako je tamo cijena sata rada jednaka cijeni litre vina.

'Tamošnji berač dobije šest eura na sat, a kod nas je ta cijena upola manja', objašnjava. Zbog problema s radnom snagom baranjski vinogradari razmišljaju o zajedničkoj kupnji stroja za berbu grožđa, ali kada je u pitanju grožđe za vrhunska vina i dalje ih većina preferira ručno branje.