videokonferencija

Hrvatski eurozastupnici s njemačkim kolegama o izazovima predsjedanja EU-om: Ispunili smo ciljeve u neočekivanim uvjetima

25.06.2020 u 15:00

Bionic
Reading

Što je Hrvatska postigla šestomjesečnim predsjedanjem Vijeća Europske unije, je li ispunila zacrtane programe i prioritete, a što se u drugom dijelu polugodišnjeg predsjedanja očekuje od Njemačke koja 'palicu' preuzima 1. srpnja, na videokonferenciji govorili su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, Tonino Picula i Željana Zovko dok su njemačka očekivanja saželi njemački europarlamentarci Katarina Barley (S&D), potpredsjednica Europskog parlamenta i Reiner Wieland iz grupacije Europskih pučana

Veliki izazovi poput pandemije koronavirusa, izlazak Velike Britanije iz Europske unije, migracije, samo su neke od tema koje su obilježile hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Koja su Hrvatska postignuća, a kakva su očekivanja od Njemačke koja 1. srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU, na videokonferenciji govorili su zastupnici u Europskom parlamentu iz redova socijalista i demokrata, hrvatski Tonino Picula (S&D) i njemačka kolegica Katarina Barley, aktualna potpredsjednica Europskog parlamenta te hrvatska Željana Zovko (EPP) i njemački kolega Reiner Wieland iz redova europskih pučana.

Osvrnuli su se na očekivane programe i prioritete iz perspektive Europskog parlamenta. Analizirali su posao koji je u vođenju Vijeća te osiguravanju kontinuiteta zakonodavnih procesa EU-a odradila Hrvatska.

'Ispunili smo ciljeve u neočekivanim uvjetima', sažela je hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (EPP) te dodala kako smo dali veliku nadu zemljama Zapadnog Balkana.

'Hrvatsko predsjedanje je vratilo Zapadni Balkan i proširenje na europski dnevni red. Unatoč pandemiji COVID-19, vlada u Zagrebu je uspjela organizirati uspješan sastanak na vrhu koji je potvrdio neupitnu predanost Europske unije ovoj regiji i njezinoj europskoj perspektivi.', istaknula je Zovko koja je dodala kako će u središtu pozornosti njemačkog predsjedanja biti europski izlazak iz krize, a prioriteti su usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i paketa oporavka.

'Napravili smo najbolje što smo mogli, a olimpijsku baklju predajemo Njemačkoj', poručila je Zovko.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula također je rekao kako je hrvatsko predsjedanje 'došlo u vrijeme velikih izazova'.

'Prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije postalo je prvo virtualno predsjedanje u svijetu doista prepunom izazova. Uzimajući u obzir da je Hrvatska stavljena pod iznimni pritisak, konačni rezultati predsjedanja ne mogu se procjenjivati prema uobičajenim standardima. Ali isto tako, treba reći da su neki upitni potezi, ili bolje rečeno izostanak poteza, bili rezultat stranačke pripadnosti i ideološkog profila sadašnje Vlade.', rekao je Picula.

Njemački eurozastupnici Katarina Barley i Reiner Wieland (EPP) odgovarali su na novinarske upite o preuzimanju predsjedanja Vijećem EU.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley (S&D) je rekla kako njemačko predsjedanje dolazi u ključnom trenutku za Europu te da se svi slažu da se s pandemijom koronavirusa i njezinim posljedicama EU može nositi samo suradnjom.

'Predsjedništvo Vijećem treba ujediniti članice, od kojih su neke jako udaljene, kako bi se pronašao zajednički izlaz iz ove krize pa su očekivanja od njemačkog predsjedanja u smislu postizanja kompromisa u Vijeću jako velika', zaključila je Barley. Dodala je kako sa stajališta Parlamenta, kompromis mora uključiti i ključna pitanja poput novih EU vlastitih izvora prihoda, čvrstu povezanost korištenja EU fondova s poštivanjem vladavine prava i demokracijom te pravo Parlamenta da utječe na odluke o distribuciji sredstava za oporavak.

Wieland je rekao kako je trenutačna rasprava o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i oporavku povezana.

'Nećemo moći riješiti izazove s kojima se sada suočavamo ako pokušamo razdvojiti ove dvije teme. Solidarnost je uvijek bila i jest pitanje dobrobiti i obveza i vidimo da neke države članice mijenjaju dosadašnja stajališta. Mislim da virus COVID-19 može biti prijelomni trenutak za raspravu o monetarnim pitanjima i o spremnosti na doprinos rješenju.', poručio je Wielanda.