napeto U STRASBOURGU

Težak udarac za Orbana: Ogromnom većinom prošlo izvješće o Mađarskoj, HDZ-ovke glasale - protiv!

Bionic
Reading

S 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih, eurozastupnici su izglasali kritičko izvješće o Mađarskoj koje je izazvalo žustru raspravu, ali i podijelilo zastupničke klubove u Europskom parlamentu, čak i u redovima Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada i Fidesz Viktora Orbana. Izvješće je podloga za moguće pokretanje članka 7. Ugovora o Europskoj uniji. Sve hrvatske zastupnice iz kluba Europske pučke stranke prisutne na sjednici (Dubravka Šuica, Marijana Petir, Ruža Tomašić, Ivana Maletić, Željana Zovko) glasale su protiv izvješća

Stanje u Mađarskoj izazvalo je pravu buru u Europskom parlamentu na ovotjednoj plenarnoj sjednici u francuskom Strasbourgu o mogućem pokretanju članka 7. Ugovora o Europskoj uniji. U ekstremnim uvjetima ovaj članak predviđa ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši europske vrijednosti.

Uoči glasanja, u razgovoru s hrvatskim eurozastupnicima iz kluba Europske pučke stranke pokušali smo doznati kako će oni glasati.

'Usuglašavamo stavove', kratko je u razgovoru za tportal komentirala Željana Zovko, dodajući kako je situacija kompleksna, ali da će argumentirano iznijeti stavove o svojem glasanju nakon toga.

Ni Dubravka Šuica prije konačnog glasanja ne želi iznositi stavove. Nakon glasanja, objavila je da su tri zastupnice iz naše delegacije glasale protiv izvješća, jer je Mađarska naša susjedna zemlja, i ovo je prvi puta da je ovako velika odgovornost svaljena na Europski parlament.

  • +66
Marijana Petir Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Za Marijanu Petir, pak, nema dvojbe. Ona je glasala protiv aktivacije članka 7. u slučaju Mađarske.

'Aktiviranju članka 7. u slučaju Mađarske nisu prethodile sve mjere i postupci predviđeni i zajamčeni Ugovorom Europske unije. Naime, prije nego što se aktivira članak 7. Vijeće je, sukladno članku 2. Ugovora Europske unije, dužno saslušati državu članicu, no mađarska Vlada, u ovom konkretnom slučaju, nije dobila mogućnost dati svoja mišljenja i odgovore na Izvješće koje je sastavila Judith Sargentini iz iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, a o kojem se raspravljalo jučer na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Jednako tako, Europski parlament još je jednom prekoračio svoje ovlasti s obzirom da je Europska komisija tijelo koje ima ulogu „čuvara ugovora“ te osigurava provedbu propisa Europske unije u državama članicama. Europski parlament nije smio prejudicirati odluke Suda EU na kojem se vode postupci s Mađarskom a ovakvom odlukom je upravo to učinio', pojasnila je.

'Slijedom svega navedenog, razvidno je kako se nisu stekli uvjeti za aktivaciju članka 7., stoga sam glasala protiv aktivacije istog i protiv izvješća zastupnice Sargentini. Pored navedenog, Izvješće sadrži lažne informacije, a nemogućnost mađarske Vlade da pruži odgovore i komentare prilikom njegove izrade predstavlja presedan, čime se ujedno narušava načelo supsidijarnosti kao i načelo proporcionalnost te krši Ugovorom o Europskoj uniji zajamčena procedura te se ne poštuju unutrašnji politički procesi u državi članici. Rješenje trebamo tražiti u dijalogu, težeći pritom očuvanju ujedinjene Europe, a ne u poduzimanju mjera kojima se vodi k njenom razjedinjenju jer se ne poštuju temeljna načela koje Europska unija jamči svim svojim državama članicama', kazala je Petir.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić smatra kako institucije moraju biti dosljednje i pridržavati se pravila.

'Svi se pozivaju na 'rule of law'. I mi smo htjeli u ovom glasanju istaknuti da je ovo pitanje 'rule of law' jer prvi puta u povijesti Parlament pokreće proceduru po članku 7. temeljem ugovora, a svi znamo kod raspodjele odgovornosti institucija na razini Europske unije da je Europska komisija ta koja je čuvarica temeljenog ugovora, i da je ona trebala pokrenuti proceduru, što je napravila u slučaju Poljske', objasnila je razloge glasovanja Maletić.

Napomenula je kako se ovim izvješćem u Parlamentu prejudicira odluka Europskog suda što, napominje, nije u redu.

'To je bila temeljna prevaga zbog čega smo glasali protiv izvješća', dodala je ona napominjući kako se na Klubu pučana pristupilo više subjektivno nego objektivno, više emocinalno nego racionalno.

'Mi smo u tome svemu pokušali ostati i objektivni i racionalni', dodala je.

'Isključivu politiku koju vodi premijer Orban, osvrčući se na to što su zajednički interesi EU, ne podržavam, a posebno u ovom kontekstu. Pa on je stavio žice na našu granicu! To nikako ne mogu odobravati', zaključila je eurozastupnica Maletić.

Čelnik pučana u Europskom parlamentu Manfred Weber rekao je u utorak kako će konačan stav za glasanje njegova skupina usuglasiti tijekom večeri, ali da bi bez spremnosti mađarske vlade na rješavanje otvorenih pitanja moglo biti nužno započeti razgovore o članku 7. Ugovora o EU-u.

Orbanu je poručio kako možda imaju različite zamisli o rješavanju migrantske krize, ali 'ako općenito kažemo da se treba plašiti muslimana i općenito napadamo vjeroispovijest, onda radimo za džihadiste koji žele sukobe unutar naših društava'.

'Europski ideali vjerske slobode te odvojenosti države i crkve načela su na kojima smo stvorili ljudska prava, ne kršćanska prava, na ovom kontinentu', rekao je čelnik pučana.

Hrvatski europarlamentarci Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Hrvatska u Europskom parlamentu ima 11 zastupnika, od kojih 5 pripada konzervativnoj grupaciji europskih pučana (HDZ-ovi Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Željana Zovko, Ivica Tolić te nezavisna Marijana Petir), po 2 socijaldemokratima (SDP-ovi Biljana Borzan i Tonino Picula) i liberalnoj skupini ALDE (IDS-ov Ivan Jakovčić i GLAS-ov Jozo Radoš), dok jedanaesta zastupnica, Ruža Tomašić, pripada skupini konzervativaca.