'RescueRunner'

Crveni križ nabavio specijalizirano spasilačko plovilo za priobalno spašavanje

03.09.2019 u 12:35

Bionic
Reading

Hrvatski Crveni križ (HCK) u utorak je izvijestio da je nabavio specijalizirano spasilačko plovilo 'RescueRunner', prvo takvo u Hrvatskoj, za potrebe brze reakcije u priobalnom spašavanju, a koje je prikladno za akcije u situacijama kada ostala plovila nisu

'RescueRunner se odlikuje odličnim manevarskim sposobnostima i brzinom, a zbog korištenja jet pogona prikladan je za rad u neposrednoj blizini osoba u vodi. Istaknuta je i mogućnost djelovanja u kontaktu s obalom ili plovnim objektima, zbog trupa koji je izrađen od vrlo izdržljive plastike koja podnosi udarce i habanje', navodi se u priopćenju.

Plovilo je razvila švedska spasilačka služba za potrebe brze reakcije u priobalnom spašavanju, plitkog je gaza, malih dimenzija i velike sposobnosti manevriranja, a koristi se u akcijama spašavanja u kojima čamci i druga plovila nisu praktično ili moguće rješenje.

Prezentacija RescueRunner i pokazne vježbe bit će održane 5. rujna, na Jarunu na Malom jezeru.

HCK ove sezone intervenirao u 2000 slučajeva

Crveni križ je izvijestio i da je više od 550 njihovih spasilaca ove sezone interveniralo u gotovo 2000 slučajeva na 200 hrvatskih plaža i kupališta. U više od 40 složenijih spasilačkih akcija spasioci su pružali prvu pomoć osobama koje su se utapale tijekom plivanja, ronjenja ili skakanja u vodu.

'Dio intervencija odnosio se na jednostavnije slučajeve poput saniranja ogrebotina, rana, opeklina i sličnog, a dio na ozbiljne spasilačke akcije koje su za cilj imale spašavanje ljudskog života. No, spasioci Crvenoga križa provodili su postupke za održavanje života poput reanimacijskog postupka, zaustavljanja krvarenja te imobilizacije kralježnice. Unatoč silnim naporima, nažalost, tri osobe nisu preživjele', istaknuto je.

Hrvatski Crveni križ, navodi se, već godinama sustavno ulaže u razvoj spasilačke djelatnosti kako bi razinu sigurnosti turista i domaćih stanovnika podignuo na veću razinu.