javni poziv

Hrvatski Crveni križ dodjeljuje dva milijuna kuna stradalima u potresu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.07.2020 15:57
  • Objavljeno 20.07.2020 u 15:57
Hrvatski Crveni križ / ilustracija

Hrvatski Crveni križ / ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski Crveni križ dodijelit će dva milijuna kuna najugroženijim građanima čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko - zagorske županije, priopćeno je u ponedjeljak

Za dodjelu jednokratne novčane pomoći javni poziv bit će otvoren od 21. srpnja do 17. kolovoza. Pomoć mogu zatražiti osobe čije su nekretnine označene kao N1 i N2, odnosno koje su dobile 'crvenu oznaku' i nisu podobne za stanovanje, a ispunjavaju barem jedan od sljedećih socijalnih kriterija.

To su kućanstva-korisnici zajamčene minimalne naknade, zatim samohrani roditelji s ukupnim mjesečnim primanjima manjim ili u visini bruto minimalne plaće od 4.062 kuna.

Među njima su i kućanstva u kojima su svi članovi umirovljenici s mirovinom manjom od 2.000 kuna svakog člana pojedinačno, samci s primanjima do 2.485 kuna, zatim obitelji s troje ili više djece s mjesečnim primanjima do prosječne neto plaće u Zagrebu u travnju, tj. 7.673,00 kuna i kućanstva u kojima ukupna primanja nisu veća od 2.000 kuna po članu kućanstva.

'Za jednokratnu novčanu pomoć mogu se javiti fizičke osobe koje su vlasnici obiteljskih kuća/stanova ili su zaštićeni najmoprimci slabijeg socijalnog statusa, a koji su tijekom potresa imali prebivalište/boravište na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije te Krapinsko-zagorske županije', stoji u priopćenju.

Iz HCK su izvijestili da će visina jednokratne novčane pomoći ovisiti o broju podnesenih zahtjeva i raspoloživim prikupljenim sredstvima.

Detalje o kriterijima i potrebnoj dokumentaciji, građani mogu pronaći na internetskoj stranici Hrvatskog Crvenog križa www.hck.hr. Donacije su prikupljene od fizičkih i pravnih osoba te međunarodnih organizacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!