CES 2018.

Hrvatske tvrtke u Las Vegasu izazvale pozornost Amazona i američkih medija

Bionic
Reading

U Las Vegasu svoje štandove imaju CircuitMess, me.mum, Zipato, FOREO, dok je osječki Gideon Brothers sudjelovao u izradi robota tvrtke Aeolus Robotics

Ove godine na sajmu CES u Las Vegasu sudjeluje petoro hrvatskih izlagača, u različitim varijantama. Neki su startupovi pa izlažu na Eureka Parku, najintrigantnijem prostoru na CES-u gdje se roje nove ideje od kojih poneka ima izglede da se pretvori u snažnu priču, neki izlažu u sklopu štandova drugih izlagača, a neki su, zapravo, uvjetno rečeno hrvatske kompanije s obzirom da, poput Bellabeata koji je prije nekoliko godina imao impozantan štand u Vegasu, imaju međunarodni background.

U sklopu Eureka Parka smjestio se karlovački startup CircuitMess koji je trijumfirao na lanjskoj Ideji Knockout, najvažnijem regionalnom startup natjecanju u organizaciji Buga i pod pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma. CircuitMess tako je, nakon DivIT-a, Streaming Solutionsa i Stemija postao četvrti startup kome su Bug i Hrvatski Telekom omogućili da se predstavi na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike i ondje pokuša ostvariti kontakte za razvoj proizvoda ili čak da privuče međunarodne investitore.

Albert Gajšak, 19-godišnji genijalac koji u Las Vegasu predstavlja svoju 'uradi sam' konzolu MAKERbuino kaže:

  • +3
Me mum i CircuitMess Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Mušćet

'Sjajna je atmosfera ovdje na CES-u, već sam dao nekoliko intervjua za američke medije. Došli su predstavnici Amazona koji su zainteresirani za distribuciju MAKERbuina, a zanimljivi smo i Indiegogu. Drago mi je da smo zapaženi između 900 startupova koji ovdje izlažu'.

Startup koji je osvojio drugo mjesto na Idea Knockoutu me.mum također izlaže u sklopu Eureka Parka, posebne zone za startupove na CES-u. Oni su osmislili aplikaciju koja s pomoću posebnog dodatka za smrtfone omogućuje da korisnice odrede točan dan ovulacije s pomoću sline. Me.mum se sastoji od malog mikroskopa koji se spaja sa smartfonom, a na temelju sline koja se stavlja na leću mikroskopa, aplikacija na uređaju određuje je li došlo to razdoblje u mjesecu kada je vrijeme za pravljenje bebe...

>>> Trendovi koji će obilježiti ovu godinu: od 5G-a do digitalne detoksikacije

>>> Ova neobična svjetiljka internet šalje direktno u vaš laptop

>>> Pobjednik Idea Knockouta startup CircuitMess uspješno se predstavio na sajmu CES uz snažnu potporu HT-a

Osnivačica startupa me.mum Maja Bujas kaže:

'Zanimanje posjetitelja nas je ugodno iznenadilo, osobito zato što 90 posto posjetitelja čine muškarci. Već u prvim satima nakon otvaranja CES-a dobili smo ponudu proizvođača hardvera iz Austrije za suradnjom. Također, izazvali smo i zanimanje medija kao što su Associated Press i Voice of America'.

Zipato je tvrtka koja već nekoliko godina nastupa na CES-u, a ove godine imaju i nova rješenja za pametne domove. Decentno dizajnirane upravljačke ploče Zipatile omogućuju brzu i jednostavnu integraciju na zidove, a omogućena je i integracija s video portafonom. Sebastian Popović iz Zipata objašnjava kako je njihov sustav alarma, pametnog termostata, IP video portafona i huba koji to objedinjava već izazvao pozornost kupaca širom svijeta, a nagrada za inovaciju koju su lani dobili na CES-u svakako je tome umnogome pomogla.

  • +2
Foreo i Zipato Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Mušćet

Jedan od najatraktivnijih štandova na CES-u imala je švedska tvrtka FOREO koja ima sjedište u – Hrvatskoj.  Tvrtka ima i američkog udjela, a osoblje na sajmu uglavnom je iz Bosne i Hercegovine odjeveno u maskirne uniforme. Svakih pola sata u prostoru organiziraju specijalne prezentacije kako bi pokazali svoj proizvod: hi-tech beauty uređaj - UFO, za koji se kupci mogu predbilježiti putem crowdfunding platforme Kickstarter. FOREO UFO prva je pametna maska za lice koja, kombiniranjem terapije LED svjetlima s krioterapijom, termoterapijom i T-sonic pulsacijama koje se aktiviraju preko pametnog telefona, nudi njegu kože ravnu onoj u kozmetičkom salonu i to u samo 90 sekundi.

'Maske za lice slatki su porok milijuna ljudi, ali je li ležanje pod hladnim mokrim listom papira zaista najbolje što možemo učiniti u 2018.?', rekao je izvršni direktor tvrtke FOREO Paul Peroš. Nakon 4 godine rada na razvoju ovog proizvoda, FOREO dizajneri i inženjeri dokazali su da postoji bolji način. Iskoristili smo najnoviju profesionalnu tehnologiju koja omogućuje terapije kakve u salonima koštaju tisuće dolara te ju ukomponirali u UFO uređaj kako bi se osigurala maksimalna iskorištenost potencijala samih maski.

  • +5
CES 2018 Izvor: Reuters / Autor: STEVE MARCUS

Inače, kompletan njihov show na sajmu osmislio je redatelj Goran Gajić, redatelj filma 'Kako je propao rokenrol', poznat i kao suprug glumice Mire Furlan.

Osim njih, na sajmu se mogao vidjeti humanoidni robot Rosie, asistivni robot tvrtke Aeolus Robotics u čijem razvoju je sudjelovala osječka tvrtka Gideon Brothers.