CES 2018.

Trendovi koji će obilježiti ovu godinu: od 5G-a do digitalne detoksikacije

tportal

Izvor: Reuters / Autor: STEVE MARCUS

Jedan od najvećih sajmova na svijetu, spektakularni tehnološki show CES održava se 51. put i naznačuje bitne trendove za 2018: pametne gradove, 5G, umjetnu inteligenciju, sport i rekreaciju, sigurnost, digitalni novac i digitalnu detoksikaciju

Najveći svjetski sajam potrošačke tehnologije CES 2018 održava se po 51. put, kao i svake godine početkom siječnja u Las Vegasu. Više stotina tisuća posjetitelja slilo se u 'grad grijeha' pretvorivši ga u grad koji diktira tehnološke trendove u godini koja je upravo započela. Nakon 120 dana bez padalina, sudionike je pomalo neugodno iznenadila kiša s obzirom na usporeni prijevoz do jedne od četiri velike lokacije gdje se sajam održava.

No, kako se ovih dana regrutiraju i dodatne prijevozničke snage, broj vozača Ubera i Lyfta prilično je natrastao, pa su transportni problemi simbolični u odnosu na one koje doživljavamo u hrvatskim gradovima kad padne kiša.

Ove godine nekoliko je glavnih trendova oko kojih će se mnogo raspravljati na različitim ključnim predavanjima, ali i koji okupljaju mnogobrojne izlagače, među ostalima i četiri iz Hrvatske – CircuitMess, pobjednik Idea Knockouta, najvažnijega regionalnog startup natjecanja u organizaciji Buga i pod pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma, Mum.me, startup koji je osvojio drugo mjesto na istome natjecanju, Zipato koji tradicionalno izlaže na CES-u i FOREO, švedska tvrtka koja ima sjedište u Hrvatskoj i podružnicu u Americi, a pokrenuli su je poduzetnici iz Bosne i Hercegovine.

Jedan od trendova, pomalo neočekivano, je sigurnost. Neočekivano zato što je sigurnost već odavno tehnološki mainstream, a ne trend, pa je upitno što se na tom polju revolucionarnoga može ponuditi. Kako se čuje na hodnicima Las Vegas Convention Centra, pitanje kako smo smo mogli preživljavati sve prijašnje godine kad nije bilo toliko sigurnosnih aplikacija, proizvoda i rješenja. Danas se proizvode sigurnosni sustavi koji osiguravaju već postojeće zaštitne potencijale, pa bi možda rasprave na tu temu trebale odgovoriti zašto je to tako ili je to jednostavno trend koji Amerika primjenjuje u svim porama društvenog života ušao u globalni tehnološki univerzum.

  • +5
  • +2

CES 2018

Izvor: Reuters / Autor: STEVE MARCUS

Drugi trend su pametni gradovi, pa je posebno područje posvećeno rješenjima koja se već danas uspješno implementiraju u to područje. S time u vezi, kao osobito veliki tehnološki trend raspravljat će se o 5G-u koji će, zapravo, omogućiti razvoj pametnih gradova.

CES se ove godine također snažno fokusira na sport i rekreaciju, umjetnu inteligenciju te digitalni novac. Kao i dosadašnjih godina, i ove je proširen izložbeni prostor, pa iznosi više od 2,7 milijuna četvornih metara, a znakovito je kako su se proširile i pojedine sekcije.

Tako je Eureka Park u Sands Expou kraj Hotela Venetian, zona sa startupovima doživjela bitno proširenje, pa ove godine ondje izlaže više od 900 startupova iz 42 zemlje, što je dvostruko više nego lani. Zanimljiva je i sve veća zona za automobilističku industriju gdje se sa svojim računalnim rješenjima i samovozećim automobilima predstavlja više od 400 izlagača. Tako je CES postao peti po veličini auto show u Americi.

Također, znakovito je da je u Las Vegas stiglo i oko 170 predstavnika različitih državnih tijela iz zemalja koje izlažu.

Jedan od bočnih trendova koji nailazi, a zanimljivo je kako će biti promoviran upravo na ovome sajmu je digitalna detoksikacija ili digitalna dijeta, odnosno predstavljanje načina kako tehnologiju optimalno koristiti u digitalnom svijetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi