CES 2018

Ova neobična svjetiljka internet šalje direktno u vaš laptop

08.01.2018 u 14:55

Bionic
Reading

Jedno od tehnoloških čuda predstavljenih na sajmu CES u Las Vegasu je i zanimljiva Li-Fi svjetljka koja internet emitira izravno prema željenom uređaju

Zamislite da zbog nekog razloga zbilja prezirete Wi-Fi do te mjere da ga ne želite nigdje u stanu. Tehnologija Li-Fi koja, usput, nije ništa novo - napravljena je da vaš uređaj 'obasja' internetom.

Ona to radi tako da posebnim infracrvenim emiterom šalje i prima podatke do brzine od 23 MBps, a za komunikaciju sa računalom treba posebni USB priključak. Nakon što ga uključite u računalo i prema istom usmjerite svjetlo lampe, imate internet - jednostavno. USB priključak, naglašavamo, ima istu tehnologiju koja je skrivena u svjetlijci, što znači da je lampa sama po sebi više-manje šminka.

Izvor: Društvene mreže / Autor: OLEDCOMM

Javno financiranje

Ovo autore, naravno, nije obeshrabrilo od reklamiranja projekta na Indiegogou, kao i najavljivanju šire palete proizvoda poput sobne rasvjete, stropnih svjetiljki i sličnih divota. Li-Fi kojeg, ironično, morate kablom spajati s routerom, predstavlja tehnološko rješenje koje to nije - radi se o nečemu što nepotrebno komplicira spajanje na internet te služi jednoj svrsi - onemogućavanje neovlaštenim korisnicima da pristupe bežičnoj mreži (koju ste, pretpostavljamo, prethodno isključili).

Mali problemi

Ovo čudo tehnologije zove se MyLiFi te je, kao što smo već jednom naglasili, u stadiju javnog financiranja. Vergeov izvjestitelj naglasio je da tehnologija izgleda simpatično, izuzmemo li činjenicu da je nepotrebno komplicirana i ograničena.

Kao glavni problem navodi manjak mobilnosti - ako pomaknete USB, odnosno prijenosnik iz izravnog 'vidnog polja' svjetiljke, ostat ćete bez signala.

Ako već žudite za maksimalnom sigurnošću, zašto jednostavno ne priključite internetski kabel izravno u uređaj i time zaobiđete sve komplikacije koje bi potencijalni Wi-Fi špijuni mogli uzrokovati?