ugostiteljski projekt

Hrvatske restoranske kravate kao Michellinove zvijezdice

03.08.2019 u 10:10

Bionic
Reading

Koordinacija ugostitelja Hrvatske, koja okuplja predstavnike 20-ak udruga, najavljuje za iduću godinu projekt posebnih oznaka za restorane koji će nuditi jela od domaćih proizvoda, pripremljena domaćim kulinarskim tehnikama i u domaćem ambijentu, piše u subotu Večernji list

Lokali koji će na stol iznositi sto posto hrvatske namirnice dobivat će oznaku tri kravate. Oni koji će se pobrinuti da se u njihovim kuhinjama hrana sprema po domaće četiri, a petu kravatu zaslužit će samo oni koji osmisle interijer inspiriran mikro lokacijom restoran, kazao je za Večernji predstavnik Koordinacije ugostitelja i vlasnik dvaju zagrebačkih restorana Marin Medak.

Prve kravate mogle bi biti dodijeljene već tijekom iduće godine, a zamisao je da se tako specijalizira i profilira oko pet posto ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj.

Taj sustav oznaka ne bi vrednovao izvrsnost jela, niti ima dodirnih točaka sa sustavom ocjenjivanja i rangiranja restorana kakve imaju Michellin ili slični gastro vodiči, navodi dnevnik.

"Korist je višestruka, ne samo za ugostitelje i proizvođače hrane nego i za gosta, prema kojem se tako nastupa potpuno transparentno, sve će mu biti jasno već na ulazu, a od svega će profitirati i turizam u cjelini", kaže Medak.

Koordinacija ugostitelja Hrvatske trenutno je zaokupljena i formiranjem nacionalne udruge, a prezentacija kompletnog projekta označavanja restorana kravatama, te strategija rada u idućih pet godina najavljena je za Kongres ugostitelja u listopadu. Nezavisna udruga ugostitelja iz koje potiče i inicijativa o oznakama kravata trenutno okuplja dvadesetak ugostitelja koji zapošljavaju više od dvije tisuće ljudi, donosi Večernji list.

  • +20
Splitski ugostitelji Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric