domaće je domaće

Ugostitelji su ideju 'Pet kravata' uputili u Banske dvore. Trebala bi promijeniti cijelu restoransku scenu

29.07.2019 u 23:25

Bionic
Reading

Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja, gostujući u RTL Direktu iznio je zanimljivu ideju za koju smatra da bi mogla promijeniti scenu - tzv. ideju 'Pet kravata'

Medak želi potaknuti domaće proizvode pa tako ima ideju za koju smatra da bi mogla promijeniti scenu - ideja 'Pet kravata'. Prema njoj bi gost unaprijed znao da u restoranu neće dobiti brazilsku piletinu i patagonijske lignje.

'Uputili smo ideju Vladi i radnoj skupini koja je radila poreznu reformu. Struka želi osnovati novu nacionalnu udrugu ugostitelja koja bi regulirala određene stvari. Trenutno se uvozi svo smeće iz Europske unije, a bit će još gore kad uđemo u Schengen. Želimo da se zna što je domaće i zakonom definira što je domaće, da postoji oznaka. Tri kravate nosli bi oznaku da je proizvod od sto posto domaćih sastojka, četiri kravate bi bile klasifikacija hrvatskih rezova mesa, isto tako i u marikulturi. Pet kravata pokrivalo bi i hrvatski dizajn', objasnio je Medak.

Upitan hoće li sada kada je odlučeno da dođe do smanjenja PDV-a na hranu u ugostiteljstvu doći i do sniženja cijena kazao je da će svi koji su već sada povećali plaće i odrekli se dobiti imati prostora za smanjiti cijene.

'Vjerujem da će biti jako malo onih koji će ih smanjiti, većina će ostati na istom. Ipak, vjerujem da će većina dići plaće radnicima", rekao je Medak.

Jedini alat koji za podizanje plaća imaju, kaže Medak, jest kolektivni ugovor.

'Da barem 10 posto dignemo plaće, trenutni netto minimalac u ugostiteljstvu je 4200 kuna. Sutra imam sastanke sa sindikatima da se riješi da digne netto za 10 posto, ne postoji drugi alat. Vjerujem da je u ovoj situaciji Vlada pokazala interes i samim time pokazala da sluša što narod kaže, saslušala je sturku i napravila izvanredan potez', zaključio je Medak.

Mediteranska prehrana Izvor: Profimedia / Autor: N.N.