OD PONEDJELJKA

Hrvatska zastava i u zapovjedništvu NATO-a u SAD-u

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.05.2009 08:56
  • Objavljeno 11.05.2009 u 08:50
Nato Hrvatska

Nato Hrvatska

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Ispred sjedišta NATO-ovog Vrhovnog savezničkog zapovjedništva za transformaciju (SACT) u američkoj Mornaričkoj bazi Norfolk, u Virginiji, danas će se na prigodnoj svečanosti podići zastave Hrvatske i Albanije, dviju novih članica NATO saveza.

Na Trgu zastava ispred sjedišta SACT-a, hrvatski i albanski stijeg zauzet će svoja mjesta uz zastave ostalih 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

Na prigodnoj svečanosti sudjelovat će zapovjednik SACT-a marinski general James Mattis, zamjenik hrvatskog ministra obrane Pjer Šimunović, zapovjednik hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac, veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović, vojni izaslanik u SAD-u general Mate Pađen, čelnici Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) i drugi dužnosnici.

"Uvjeravam vas da ćemo dati sve od sebe kako bi pomogli Hrvatskoj u ispunjavanju mnogih odgovornosti koje dolaze s punopravnim članstvom u NATO-u", riječi su generala Mattisa na svečanosti, prema izvacima iz pripremljenog govora.

"Pridruživanje Hrvatske NATO-u osigurava Savezu proširene obrambene sposobnosti u istočnoj euroatlantskoj regiji, poboljšanu djelotvornost među tim ključnim jadranskim zemljama, te učinkovitu i visoko integriranu strukturu NATO snaga za bilo kakve buduće nepredviđene situacije", ističe Mattis.

"Hrvatska donosi izrazito povijesno iskustvo i stručnost koja će pridonijeti strateškoj perspektivi NATO-a i ne sumnjam da će Hrvatska dati bitan i smislen doprinos NATO-u", naglašava američki general.

Dok mi govorimo, gotovo 300 njezinih vojnika djeluje izlažući se opasnosti u potpori misiji ISAF-a u Afganistanu, kaže general Mattis u pripremljenom govoru.

Albansko izaslanstvo na svečanosti vodi ministar obrane Gazmend Oketa.

Savezničko zapovjedništvo za transformaciju (ACT) jedino je zapovjedništvo NATO-a na tlu SAD-a, i predvodi vojnu preobrazbu Saveza, razvija njegovu doktrinu te koncepte budućih operacija.

ACT će imati vodeću ulogu u integraciji Hrvatske i Albanije u Savez, koja bi prema prognozama njegovih stručnjaka trebala potrajati najmanje pet godina.

"Cilj napora za integraciju jest osigurati sposobnost Hrvatske i Albanije da nezavisno preuzmu svoj puni opseg odgovornosti unutar zapovjedne strukture NATO-a, kao i da pridonose strukturi NATO snaga na strateškim i operativnim razinama", ističe se u dokumentima zapovjedništva ACT-a.

Savezničko zapovjedništvo za transformaciju smješteno je u Mornaričkoj bazi Norfolk, najvećoj pomorskoj bazi na svijetu koja se prostire duž šest kilometara obale i u kojoj je smješteno 75 ratnih brodova i više od 130 zrakoplova.

Norfolk je i matična luka pet američkih nosača zrakoplova, od USS Enterprisea, prvog nosača na nuklearni pogon, do USS Georgea H.W. Busha, desetog i posljednjeg tzv. 'supernosača' iz klase Nimitz, koji je prošloga mjeseca dovršio svoje probne plovidbe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi