HLADAN TUŠ

Hrvatska zaradila oštru kritiku EU zbog izbjegličke krize

26.07.2017 u 11:33

Bionic
Reading

Hrvatska je odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu osoba koje su masovno prešle njezinu granicu tijekom migracijske krize 2015.-2016., odlučio je Sud Europske unije u Luksemburgu. Naime, za te osobe se treba smatrati da su nezakonito prešle vanjsku granicu Hrvatske u smislu Uredbe Dublin III

U presudi koju je objavio Sud EU, a čiji sažetak donosimo u nastavku teksta, Republika Hrvatska je 'zaradila' oštru kritiku zbog evidentiranja pri ulasku izbjeglica tijekom velike migrantske krize, javlja N1.

Odluka je to koju oni, kako smo već pisali, kojima je jednom Europa otvorila vrata i primila ih, a onda preko noći promijenila politiku i pravno gledajući - proglasila njihov ulazak ilegalnim, željno čekaju.

Naime, Sud Europske unije u Luksemburgu donio je mišljenje jesu li Austrija i Slovenija mogle u takvoj izvanrednoj situaciji koja je bila očigledan dogovor europskih zemalja - aktivirati Dublinski mehanizam - i vratiti ljude u Hrvatsku kao prvu zemlju ulaska? Odnosno, Sud je odlučivao jesu li vraćanja Austrije i Slovenije ljudi u Hrvatsku po tom mehanizmu zakonita ili ne, a posredno ono što je zanimljivo jest odlučivanje jesu li ti ulasci nezakoniti ili zakoniti.

Dokument: "Odluka suda europske unije"

Sud EU smatra da je Hrvatska odgovorna za razmatranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu osoba koje su masovno prešle njezinu granicu tijekom migracijske krize 2015.-2016. Naime, za te osobe se treba smatrati da su nezakonito prešle vanjsku granicu Hrvatske u smislu Uredbe Dublin III.