NJEMAČKI MEDIJI

Hrvatska Vlada se raspala, uskoro izbori

05.06.2016 u 10:38

Bionic
Reading

'Hrvatska Vlada se raspada, uskoro izbori', procjenjuju mediji na njemačkom jeziku i upozoravaju na razdor u hrvatskom društvu. Pojašnjavajući kako je politička kriza u Hrvatskoj kulminirala kada je premijer Tihomir Orešković zatražio povlačenje Tomislava Karamarka (HDZ) i Bože Petrova (Most) s dužnosti potpredsjednika Vlade, a da je Karamarko na to poručio kako premijer više ne uživa povjerenje HDZ-a, austrijski list Der Standard piše da je hrvatska Vlada de facto pala. Taj list dodaje da je Karamarko uputio na to da se nadstranačkom premijeru stalno predbacivalo da ustvari ne posjeduje političku moć

Spiegel Online pak pojašnjava da u hrvatskoj Vladi 'već tjednima postoje napetosti: povod za aktualno stanje su optužbe za korupciju protiv Karamarka. Božo Petrov, predsjednik druge koalicijske stranke Most i također potpredsjednik Vlade, stoga je zatražio Karamarkovu ostavku. Karamarkov HDZ je na to Most nazvao nesposobnim i zatražio ostavku Petrova. U petak se šef Vlade Orešković uključio u svađu i zatražio ostavku obojice svojih zamjenika. Svađa između njih je postala 'prevelik teret za čitavu zemlju', kazao je u obrazloženju.

Najopširniji tekst o krizi u Hrvatskoj donosi Süddeutsche Zeitung (SZ) te svoj članak počinje rečenicom da u lipnju za Hrvatsku inače započinje najbolje doba u godini jer s prvim ljetnim danima stižu turisti i njihov novac. 'Ali ove godine će izgleda sve biti drukčije. Da se hrvatski političari među sobom vrijeđaju kao simpatizeri fašista ili kao komunisti, to nije ništa novo. Novo u ovoj situaciji je to da je ideološka rovovska bitka obuhvatila čitavo društvo i desetke tisuća ljudi nagnala na demonstracije. Ako se budemo orijentirali prema onome kako ta dva tabora sami sebe opisuju, onda su tu suprotstavljeni 'patrioti' i 'liberali'. Patriote predvodi vladajuća nacionalno-konzervativna stranka HDZ i podržava ih Katolička crkva. Otpor Vladi u međuvremenu okuplja skupine koje su inače tek labavo povezane: socijaldemokratsku oporbu, lijevo-liberalne novinare, udruženja nastavnika, umjetnike i kulturnjake, židovske zajednice, srpsku manjinu i hrvatske Rome. Ovoga tjedna su protivnici Vlade ti koji su mobilizirali ljude', piše SZ osvrćući se na prosvjede koji su organizirani u znak podrške reformi školstva, prenosi Deutsche Welle

Osvrćući se na aktualnu napetu političku i unutarkoalicijsku situaciju u Hrvatskoj, SZ piše da je uspjeh Mosta na proteklim izborima ustvari samo pokazao 'koliko su Hrvati umorni od svojih stranaka, tih muških saveza koji se i tri generacije nakon kraja Drugog svjetskog rata još uvijek svaki dan svađaju oko toga je li ustaški režim kao marionetska država nacista bio patriotski ili fašistički'.

SZ svoj članak završava ne baš optimističnim prognozama za Hrvatsku, navodeći da je koalicija Mosta i HDZ-a propala te da, i ako Karamarko i Petrov poslušaju Oreškovića i odstupe s funkcije, ostaje nejasno može li premijer spasiti vladajuću koaliciju.