KAŠNJENJA I POREMEĆAJI U PROMETU

Hrvatska usred novog snježnog vala i orkanske bure

10.02.2012 u 20:47

Bionic
Reading

Snijeg opet pada, ovaj put u središnjem i sjeverozapadnom dijelu zemlje te Gorskom kotaru. Snijeg, ali i orkanska bura, koja ponegdje puše brže od 100 km/h, izazvali su kašnjenja na željezničkim i autobusnim linijama te poremećaje u cestovnom prometu

Za sva vozila zatvorene su autoceste između čvorova Sveti Rok i Posedarje, čvorova Delnice i Kikovica, Krčki most te Jadranska magistrala od Bakra do Svete Marije Magdalene. HAK savjetuje da se ne ide na put ako se ne mora, a u slučaju neodgodivih putovanja potrebna je zimska oprema.

Kasne autobusi iz Dalmacije, Istre i Kvarnera te Slavonije. Neke autobusne linije prema Dalmaciji i dalje su otkazane. Vlakovi voze uz minimalna kašnjenja. Iz zagrebačke zračne luke priopćili su da se avioni lete redovito, javlja HTV

Split i Dubrovnik spremni za novi snijeg

I Split se priprema za novu oluju. Odgovorni u Gradu, ali i stanovnici tvrde - ovaj put smo spremni. Iz gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje poručuju da će javne površine od mogućeg novog snijega čistiti 300 osoba sa 33 vozila. U slučaju potrebe angažirat će dodatne snage, dogovoreno je s komunalnim poduzećima u Splitu i Udrugom veterana 4. gardijske brigade.

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje priopćili su da se stanje na području Dalmacije, a pogotovo cjelokupne Splitsko-dalmatinske županije, postupno normalizira, ali da je manji broja zaselaka još odsječen. Zaleđivanje rijeka izazvalo je probleme u riječnom prometu pa su uvedene redovite mjere obrane od poplave i leda.

Snijeg je zabijelio i Dubrovnik. Komunalne službe od ranog su jutra čistile zaleđene ulice i pločnike, škole su radile redovito, a teže ozlijeđenih nema. Gradski krizni stožer organizirao je dežurstva komunalnih službi tijekom vikenda, a iz Stona je u grad stiglo dodatnih 20 tona soli.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić pohvalio je na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje sve hitne i komunalne službe koje su u gradu odmah počele čistiti snijeg. Gradski prijevoz teče bez većih teškoća, a grad je spreman za moguće snježno nevrijeme, rečeno je na sastanku.

Hrvatska vojska minirat će ledene barijere

U Osijeku su spremni za ekstremne mjere da bi obranili Dunav, posebno nizvodno od ušća Drave, od leda i stvaranja ledenih barijera. Naime, u idućih nekoliko dana hrvatska vojska će koristiti minsko-eksplozivna sredstva za razbijanje leda na Dunavu, Savi i Dravi. Usto, led će na Dunavu od nedjelje razbijati četiri ledolomca iz Mađarske.

Za vikend će u Dalmaciji uz snijeg padati i kiša pa se ne očekuje stvaranje dodatnog pokrivača, ali je moguća poledica. U cijeloj zemlji se ne očekuju ekstremne hladnoće kao u posljednja dva dana. Najniže temperature bit će oko 10 stupnjeva ispod nule, a dnevne malo iznad. Na Jadranu se očekuje od oko nula do 5 stupnjeva Celzijevih. Bit će vjetrovito, a u noći s petka na subotu te tijekom subote na Jadranu će biti i orkanske bure. Postupno smirivanje vremena očekuje se u ponedjeljak.