stupa na snagu 26. veljače

Hrvatska uručila ratifikacijsku ispravu konvencije o tripartitnim konzultacijama

26.02.2020 u 14:17

Bionic
Reading

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u srijedu je glavnom direktoru Međunarodne organizacije rada (ILO) Guyu Ryderu u Ženevi uručio ispravu o ratifikaciji Konvencije o tripartitnim konzultacijama, čime je Hrvatska postala 152. članica ILO-a koja je konvenciju ratificirala

'Ratifikacijom Konvencije o tripartitnim konzultacijama radi promicanja provedbe međunarodnih radnih standarda broj 144 iz 1976. godine Republika Hrvatska je postala 152. država članica Međunarodne organizacije rada koja je ratificirala predmetnu konvenciju', priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Tijekom polaganja ratifikacijske isprave, ministar Grlić Radman istaknuo je kako ratifikacija Konvencije o tripartitnim konzultacijama potvrđuje predanost Hrvatske temeljnim vrijednostima ILO-a, značaju socijalnog dijaloga, visokoj zaštiti prava radnika, prava na udruživanje i kolektivno pregovaranje, zatim, pravo radnika na zdravlje i sigurnost na radu kao i njihovo pravo na obiteljski život, priopćeno je.

Ministar je dodao da se Hrvatska ratifikacijom spomenute konvencije također pridružuje obilježavanju 100. obljetnice ILO-a.

Konvencija o tripartitnim konzultacijama jedna je glavnih upravljačkih konvencija koja naglašava važnost uključivosti socijalnih partnera u svim fazama aktivnosti Međunarodne organizacije rada. Konvencijom se propisuje obveza državama članicama da provode postupke savjetovanja između predstavnika vlade i reprezentativnih udruga poslodavaca i radnika o pitanjima koja se odnose na aktivnosti Međunarodne organizacije rada, na način sukladan nacionalnoj praksi.

Konvencija o tripartitnim konzultacijama za Hrvatsku će stupiti na snagu 26. veljače 2021. godine.