PREDSTAVNIK NJEMAČKE

Hrvatska trebala raditi na ukidanju diskriminacije Srba i Roma

12.05.2015 u 19:10

Bionic
Reading

Svi ljudi pripadaju nekoj manjini i zaštita manjina temeljni je test za svaku državu, rekla je u utorak u Ženevi potpredsjednica vlade Vesna Pusić na predstavljanju nacionalnog izvješća o stanju ljudskih prava prema dugom ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR)

Razina zaštite i opseg definicije ljudskih prava temeljni je test za svaku državu, rekla je Pusić u Ženevi. 'Mi ljudska prava vidimo kao manjinska prava iz dvaju razloga', rekla je. 'Ako su manjine zadovoljne zaštitom svojih prava, to je siguran znak da su ljudska prava zaštićena i stanje je dobro', rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova. 'Drugo i još važnije, svi smo mi u svakom društvu u nekoj manjini. Čak i ako osjećamo da smo većina, ako bolje razmislimo, po nekom smo kriteriju ipak manjina, po dobi, vjeri, etnicitetu, seksualnoj orijentaciji', rekla je. 'Uvijek možete naći manjinu u koju se uklapate. Ako ništa drugo, s dobi ćete naći manjinu u koju ćete sigurno ući', rekla je Pusić.

Hrvatskoj je tijekom predstavljanja prvog izvješća u studenome 2011, u prvom ciklusu UPR-a (2008-2011), bilo upućeno 116 preporuka od kojih je većinu prihvatila i implementirala. Prema hrvatskome izvještaju, država je uspostavila zakonodavni okvir i učinkovit mehanizam za borbu protiv zločina iz mržnje, a provodi i mjere borbe protiv nasilja u sportu. Hrvatski ured za ravnopravnost spolova konstantno provodi akcije za povećanje zastupljenosti žena te je udio vijećnica u županijskim skupštinama i općinskim vijećima prešao 20 posto, a na izborima za zastupnike Europskog parlamenta 2013. i 2014. postignut je rodni paritet, kaže se u hrvatskom izvještaju.

Brojne su države čestitale Hrvatskoj što je jedna od rijetkih zemalja u svijetu kojoj je na čelu žena. Smanjivanje nezaposlenosti i uklanjanje diskriminacije žena na tržištu rada i postizanje jednakih mogućnosti, cilj je, ali i kritično područje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova 2011/15. koja sadrži mjere za smanjivanje jaza u plaćama, potporu ženskom poduzetništvu, usklađivanje obiteljskih, privatnih i profesionalnih obveza, kao i za sudjelovanje žena u javnosti, kaže se u hrvatskom izvješću.

Po riječima Vesne Pusić, 'žene imaju isto pravo na istu plaću za isti posao, ali prikrivena je diskriminacija stalno prisutna i univerzalna'. 'One ne dobivaju nužno iste poslove, posebno kad je promocija u pitanju. I ako imaju isto obrazovanje, muškarci lakše napreduju', rekla je Pusić. Predstavnik Njemačke rekao je u Ženevi kako bi Hrvatska trebala pojačati mjere za ukidanje diskriminacije Srba i Roma te mjere za borbu protiv nasilja nad ženama, a američka predstavnica dodala je i potrebu jačanja prava pripadnika LGBT skupine.


U hrvatskom izvještaju kaže se kako država nastavlja aktivnosti radi boljeg uključivanja romske djece i mladih u obrazovni sustav. U vezi s osiguranjem smještaja za povratnike, 'država je potrošila 5,6 milijarda eura u izgradnji kuća i obnovi objekata uništenih u ratu', rekla je Pusić. 'Od 354.000 povratnika, njih oko 130 tisuća su etnički Srbi', rekla je. 'Kuća je sagrađeno za 150 tisuća osoba, a drugi su dobili građevinski materijal ili su stambeno zbrinuti na drugi način', dodala je Pusić.

U reformi sudstva, Pusić je naglasila 'ključnu ulogu specijalizacije sudova, smanjivanja broja ureda i stvaranja većih centara kako bi se slučajevi ravnomjernije podijelili po sudovima cijeloj zemlji. 'Učinci se već vide u efikasnijem bavljenju zaostacima, posebno u vezi s ratnim zločinima za koje imamo četiri specijalizirana suda u četiri najveća grada', rekla je Pusić u Ženevi. Ratni zločini važna su tema, rekla je, iako je rat završio 1995. i još je dvije godine poslije trajala mirna reintegracija istočnog dijela zemlje. 'No države mogu dobiti rat', rekla je Pusić, 'ali svako je društvo u ratu gubitnik' te dodala da je društvu nužno nekoliko puta više vremena za oporavak nego što je rat trajao.