korak do dogovora

Hrvatska spremna prihvatiti rješenje iz arbitraže o Piranskom zaljevu, ali uz neke uvjete?

 • Autor: Vanja Moskaljov
 • Zadnja izmjena 14.09.2017 08:58
 • Objavljeno 14.09.2017 u 07:29
Granični problem Hrvatske i Slovenije - Piranski zaljev

Granični problem Hrvatske i Slovenije - Piranski zaljev

Izvor: tportal.hr / Autor: Tatjana Janković

Republika Hrvatska mogla bi prihvatiti rješenje koje proizlazi iz odluke Arbitražne komisije o sporu oko Piranskog zaljeva, uz neke uvjete, donose priču Večernji list i Jutarnji list u četvrtak navodeći kao porijeklo informacije neimenovane izvore bliske vrhu vlade

Prema tim informacijama, Hrvatska ne bi prihvatila službenu odluku arbitara zato što je istupila iz arbitražnog postupka koji smatra kontaminiranim zbog slovenskog pokušaja da ispod stola za sebe osigura povoljniju odluku, no rješenje koje je zacrtano u toj odluci, od kojih je najviše pozornosti u javnosti stekla odluka da Sloveniji pripadne 3/4 Piranskog zaljeva, bilo bi prihvatljivo.

Od uvjeta koje bi Hrvatska mogla tražiti od Slovenije, kako navode neimenovani izvori, je poseban režim za hrvatske ribare.

 • +31
 • +28

Piranski zaljev i Sv. Gera

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Dva dnevna lista navode da je premijer Andrej Plenković i sazvao sastanak s čelnicima parlamentarnih stranaka za četvrtak u 13 sati kako bi osigurao bezrezervnu podršku svih stranaka za takvu ponudu Sloveniji.

Iako je granica u Piranskom zaljevu i izlaz Slovenije na otvoreno more u javnosti potpuno zasjenila druge granične sporove, u arbitražnom postupku odlučivalo se i o još nekoliko spornih točaka: lijeve obale Dragonje, granice na Muri i oko dviju točaka na Žumberku, Svete Gere i Brezovice Žumberačke, a kad su te točke u pitanju stav je većine da je Hrvatska zapravo bolje prošla. Hrvatska je, naime, dobila natrag Svetu Geru i zaseoke na lijevoj obali rijeke Dragonje.

Večernji list i Jutarnji list navode i kako se ni u glavnoj oporbenoj stranci, SDP-u, načelno ne protive pokušaju Vlade da na ovaj način, bilateralno, dogovori rješenje graničnog spora koji je kamen spoticanja između dvije države već više od dva desetljeća.

> Nije na kocki samo Piranski zaljev, sjećate se Svete Gere, Dragonje...

> Ovo je šest ključnih točaka presude o granici sa Slovenijom. Tonči Tadić objašnjava što sad

> Znate li koliko stoji arbitraža kojom nisu zadovoljni ni Hrvati ni Slovenci?

> Četvrtina građana ne podržava stav hrvatske vlasti o arbitraži

> Znate li koliko ribara uopće operira u Piranskom zaljevu?

 • +1

Arbitražni spor godinama politička top tema

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 30

Prikaži sve
 • ranac1

  14.09.2017 07:34

  odavno bi to bilo riješeno na obostranu korist i zadovoljstvo da su rješavanje problema prepustili Istrijanima Hrvatima i Slovencima i Slovenskim i Hrvatskim ribarima. Dakle onim ljudima koji tu žive a ne u Ljubljani ili ZG.

 • sunčano jutro

  14.09.2017 08:14

  Što očekivati od onih koji od početka devedesetih godina uništavaju ovu zemlju. Ako su mogli ići na ruku Srbima, Mađarima zašto ne bi pomogli i našim dragim susjedima Slovencima. Nepravomoćno osuđena zločinačka organizacija ponovo jaše!

 • ptica rugalica

  14.09.2017 07:54

  Poznati hrvatski pozdrav sve više poprima oblik : "spremni ali" .. Hvala Premijeru :)

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi