'šlag na torti'

[FOTO/VIDEO] Hrvatska službeno započela pregovore o pristupanju OECD-u: 'Ovo je povijesni trenutak za nas'

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 08.07.2022 12:08
  • Objavljeno 08.07.2022 u 11:18
Andrej Plenković primio glavnog tajnika OECD-a

Andrej Plenković primio glavnog tajnika OECD-a

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska je službeno započela pregovore o pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), objavio je u petak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

"Objavljujemo da smo na sastanku sa zamjenikom glavnog tajnika OECD-a Ulrikom Vestergaardom Knudsenom i službeno započeli pregovore", rekao je ministar koji je sudjelovao na sastanku premijera Andreja Plenkovića i Knudsena u Banskim dvorima.

"Ovo je za nas povijesni trenutak danas... nakon pristupanja šengenu, nakon ulaska u eurozonu ovo će doista biti 'šlag na torti'", istaknuo je on u izjavi za novinare.

Gordan Grlić Radman o OECD-u

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić/Pixsell

Knudsen se složio s njim da je riječ o povijesnom trenutku i rekao je da Hrvatska to čini kao bi stvorila bolji život za svoje građane.

"Ovo je danas stvarno povijesni dan. Čekali smo ovaj tenutak prilično dugo, a on je uslijedio nakon važne odluke Vijeća OECD-a 25. siječna ove godine a zatim i ministarskog sastanka prije nešto manje od mjesec dana kada je konačno dogovoreno otvaranje pristupnih pregovora s pet zemalja, među kojima s Hrvatskom."

Po njegovim riječima, tijekom godina Hrvatska je postala jedan od najbližih partnera OECD-a i trudi se uskladiti svoju politiku sa standardima i najboljim praksama te organizacije.

"Niz projekata je već proveden u cilju donošenja boljih politika za bolji život, što je i OECD-ov moto, za hrvatske građane", istaknuo je.

  • +1

Andrej Plenković primio glavnog tajnika OECD-a

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Vlada je osnovala međuresorsku skupinu za pristupanje kojoj je na čelu Grlić Radman, a u kojoj su predstavnici vlade, ministarstava te javnih tijela.

Proces pristupanja može poduprijeti nacionalni program reformi i pomoći zemlji da brže ostvari vlastite ciljeve kao što su poticanje trgovine i ulaganja, poticanje inovacija, smanjenje nejednakosti, poboljšanje poreznog sustava, poboljšanje učinkovitosti javne uprave i unapređenje učinkovitosti politika obrazovanja, zdravstva i tržišta rada, istaknuo je Grlić Radman.

Hrvatska će dobiti priliku za razmjenu najboljih praksi s najrazvijenijim državama svijeta na nizu područja, od gospodarske politike do zaštite okoliša, dodao je.

Po njegovim riječima, članstvo u OECD-u jasno je priznanje da zemlja poštuje najviše globalne standarde, da je predana vrijednostima demokracije i vladavine prava, da poštuje načela otvorene i transparentne tržišne ekonomije i da zajedno s drugim državama članicama dijeli zajednički cilj o održivom gospodarskom rastu.

"Optimistični smo glede pristupnog procesa. Dug je posao pred nama, međutim Hrvatska ima znanje, iskustvo i kapacitet voditi taj proces i vjerujem u naš uspjeh", zaključio je Grlić Radman.

Hrvatska je dobila pozivnicu za otvaranje pregovora 25. siječnja, a na završnom sastanku Vijeća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj na ministarskoj razini, održanom 10. lipnja, države članice OECD-a usvojile su Plan pristupanja OECD-a za Hrvatsku.