PICULA IDE U KIJEV

'Hrvatska situaciju u Ukrajini osjeća posebno bliskom'

23.01.2014 u 14:57

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula, potpredsjednik odbora za Jugoistočnu Europu EP-a, primio je u svom uredu u Bruxellesu ukrajinskog veleposlanika pri EU Kostiantyna Yelisieieva na njegov zahtjev. Yelisieiev je od Picule zatražio podršku oko liberalizacije viznog režima Ukrajini

Povod za razgovor bio je dvojak, priopćio je Ured eurozastupnika Picule. Veleposlanik je želio zastupnika obavijestiti o općim prilikama u Ukrajini uoči Piculinog skorog putovanja u Kijev u sastavu ad hoc izaslanstva vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta. Međutim, dodatni razlog za današnji susret nalazi se u rastućoj zabrinutosti zbog ozbiljnog pogoršanja političkog i sigurnosnog stanja u glavnom gradu Ukrajine, pogotovo nakon jučerašnje pogibije nekolicine prosvjednika.

'Nedavni summit u Vilniusu je geopolitička igra u kojoj se Ukrajina našla u sredini i od tada osjeća posljedice, ali apsolutni prioritet u ovom trenutku je pronalazak mirnog rješenja za izlazak iz trenutne krize', rekao je Yelisieiev.

'Narod Ukrajine to želi i može učiniti sam. Jučerašnji sastanak predstavnika vlasti i oporbe je ispravan korak prema tome, ali ne mora nužno i odmah donijeti rezultat. Pažnja koju predstavnici EU pridaju ovom problemu je značajna i zamijećena. Danas će se održati direktan telefonski razgovor predsjednika Europske Komisije i Ukrajine, povjerenik Fuele sutra putuje u Kijev dok će delegacija EP-a isto učiniti početkom sljedećeg tjedna.'

Veleposlanik nije želio polemizirati o uzročnicima radikalizacije sukoba koji su eskalirali prošle nedjelje. Primarni cilj je stabilizacija trenutne situacije kao i ponovno vraćanje razgovorima o SAP-u i sveobuhvatnom sporazumu o trgovini, o čemu se u svojim zaključcima izjasnilo Vijeće ministara u prosincu.

Osim izbalansirane i nepristrane poruke delegacije EP-a koja putuje sljedeći tjedan u Kijev, Ukrajini je potrebna podrška vezana uz liberalizaciju viznog režima. Rezultat slobodnog kretanja ljudi je slobodna izmjena ideja i vrijednosti. Ukrajini je potrebna jasna EU perspektiva, za što je zatražio podršku Tonina Picule kao zastupnika najnovije članice.

Zastupnik Picula je rekao kako je tek najnoviji tragičan razvoj događanja primorao sve one koji se osjećaju odgovornima u Ukrajini da sjednu i razgovaraju.

'Nikome zaista ne bi trebalo biti u interesu da stanje u toj velikoj i važnoj zemlji eskalira u opći građanski sukob. Hrvatska situaciju u Ukrajini osjeća posebno bliskom jer je i sama prošla kroz traumatičan tranzicijski proces i ratno stradanje, nakon čega su uslijedili dugi i kopleksni pregovori s Bruxellesom koji su nedavno uspješno rezultirali članstvom u EU', rekao je Picula.