FAZ O ODLASKU MLADIH

'Hrvatska se njiše između letargije i pokretanja'

24.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je reportažu iz Hrvatske pod naslovom 'Mala zemlja – što sad?', u kojoj se bavi položajem mladih, s obzirom na to da su suočeni s nezaposlenošću koja je gora samo u Grčkoj i Španjolskoj. FAZ konstatira da se 'Hrvatska njiše između letargije i pokretanja' te da 'mnogi mladi odlaze zbog nezaposlenosti i korupcije'

'Suzana Živković želi otići. Tijekom ljetnog raspusta donijela je zaključak da će napustiti svoju zemlju. Trenutak ne može biti povoljniji, s obzirom na to da je Hrvatska od 1. srpnja članica Europske unije. Granice su malo više otvorene – Hrvatska tek treba pristupiti šengenskoj zoni – i Europa se čini bližom', piše na početku svoje reportaže o mladima Hrvatske konzervativni njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji je opisao i nekoliko različitih životnih priča mladih građana Lijepe Naše. 'Svaki drugi Hrvat ispod 25 godina je nezaposlen, no što takve statistike kažu o životima ljudi?' pita se FAZ.

Spomenuta Suzana Živković djevojka je iz Vukovara, koja je imala tri godine kada je započeo rat te je 's obitelji izbjegla u Pulu', piše FAZ. U Vukovar se vratila sedam godina kasnije, što opisuje kao 'strašno iskustvo' koje traje i danas. 'Nije loše kako grad izgleda, nego mentalitet ljudi', kaže 19-godišnja Suzana Živković za FAZ, koja napominje da je 'rat gotov' te da u Vukovaru ima 'većih problema, poput nezaposlenosti mladih' od dvojezičnih tabli. Ona sada studira u Zagrebu i planira otići živjeti u Irsku kao dadilja, gdje planira i nastaviti studij biotehnologije.

FAZ opisuje i 'petosatni put autobusom' do Zagreba, tijekom kojeg se 'u prva tri sata stane u svakom malo većem mjestu u Slavoniji', a predstavlja i putovanje od nove granice EU-a prema staroj, s obzirom na to da je 'Zagreb udaljen 30 kilometara od Slovenije'. Tridesetdvogodišnja Iva Šterc, koja je neko vrijeme radila u javnoj upravi, za njemačke novine priča da odlazi jer joj je dosta korupcije u Hrvatskoj te navodi i nekoliko primjera s kojim se osobno susrela radeći u državnoj službi, u kojoj je u međuvremenu dala otkaz. 'Korupcija se početkom devedesetih ukorijenila tijekom rata u hrvatskom društvu. To može promijeniti samo posve novi mentalitet', kaže Iva Šterc za FAZ, koja ističe da želi otići u Njemačku jer želi živjeti 'u redu i po pravilima'. Njemačke novine napominju i da je prosječna mirovina u Hrvatskoj oko 300 eura, zbog čega mnogi stariji građani moraju sakupljati boce na ulici kako bi preživjeli.

Kao primjer mladog čovjeka koji odlučuje ostati u Hrvatskoj navodi se Josip Harapin, koji je vlasnik jedne tiskare sa sedam zaposlenih. I on ističe korupciju kao ogroman problem te kaže da je imao iskustava na javnim natječajima da se od njega traži mito kako bi njegova tiskara dobila posao, neovisno o tome koliko im je povoljna ponuda. FAZ navodi kako je većina mladih ljudi iz Hrvatske s kojima se razgovaralo za odlazak iz države, u kojoj ih smeta nezaposlenost, korupcija, ali i konzervativni i nacionalistički stavovi u društvu.