NAKON DOGOVORA

Hrvatska se nada plinu što prije

18.01.2009 u 19:06

Bionic
Reading

Hrvatska se nada da će prirodni plin iz Rusije, u skladu s dogovorom Rusije i Ukrajine, što prije biti upućen prema europskim zemljama i prema Hrvatskoj

INA ima ugovor s ruskim Gazpromom, očekujemo da se taj ugovor poštuje i isporuka tim ugovorom dogovorenih količina započne što prije, izjavio je danas glasnogovornik Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tomislav Mazal.

Iz Ministarstva i Plinacra i danas ističu da je hrvatski plinski transportni sustav stabilan, opskrba zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, vrtić i sl) sigurna i nesmetana, da Hrvatska plin dobiva i iz interventnog uvoza te da su i dalje na snazi mjere 5. i 6. stupnja redukcije plina iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom.

Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko, postigli su u Moskvi rano u nedjelju okvirni dogovor o ponovnoj uspostavi opskrbe plinom, do koje bi trebalo doći uskoro, a ruski plinski div Gazprom i ukrajinski Naftogaz potpisat će u ponedjeljak sporazum o uvjetima prema kojima će se ruski plin isporučiti Ukrajini i zatim dalje u Europu.

No, kako se potpis tog sporazuma i sam početak isporuke tek očekuju, za sada je teško prognozirati kada bi ruski plin mogao stići u Hrvatsku.

Vrlo je teško prognozirati kada bi ruski plin, i kada krene prema Europi, mogao stići u hrvatski plinski transportni sustav, jer to ovisi o tehničko-tehnološkom stanju transportnih sustava svih zemalja kroz koje treba proći.

Hrvatski plinski transportni sustav je stabilan i spreman je trenutnoo primiti ruski plin čim Plinacro dobije obavijest o ulazu ruskog plina od austrijskog i slovenskog operatora (OMV i Geoplin), a što je za Plinacro jedini relevantan podatak, izjavila je za Hinu glasnogovornica tvrtke Plinacro Neda Erdeljac.

Hrvatska je danas 13. dan bez ruskog plina, a potrebe zadovoljava domaćom proizvodnjom i prirodnim plinom iz podzemnog skladišta Okoli, preusmjeravanjem dijela količina iz sjevernog Jadrana te interventnim uvozom. Naime, INA je do utorka, 20. siječnja dogovorila isporuku 42.000 prostornih metara po satu od njemačkog E.ON Ruhrgasa, kao i dodatnih 40.000 prostornih metara na sat od francuskog Gaz de France SUEZ, a uz pomoć količina iz portfelja mađarskog MOL-a.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec u subotu navečer je izjavio kako se Hrvatskoj javio i alžirski partner, da se s njim dogovara susret za drugu polovicu tjedna te da bi Alžir mogao biti 'novi dobavni pravac i novi izvor plina za Hrvatsku'. Polančec je također izjavio da bi se, ako stvari ostanu kao do sada, ako Hrvatska i dalje bude na interventnom uvozu i ruski plin i dalje ne bude dolazio, ostalo na 5. i 6. stupnju redukcije, ali i da, ako bi jako zatoplilo, postoji mogućnost da se smanji stupanj redukcije.

U prošlu subotu, 10. siječnja uvedene su mjere 5. i 6. stupnja redukcije, odnosno mjere obustave ili redukcije na tehnološki minimum plina industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima, a kako bi se osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebne javne važnosti).